ĐOKIĆ: Sektor rudarstva od značaja za privredu RS

Proizvodnja u oblasti vađenja ruda i kamena bilježi najveće stope rasta u industriji Republike Srpske, tvrdi entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Istakao je da je proizvodnja ostvarena u periodu januar-oktobar 2015. godine za 13,4 posto veća u odnosu na isti period lani.

– Posebno nas raduje činjenica da je ostvarena prosječna neto plaća u oblasti rudarstva u  deset mjeseci ove godine iznosila 1.096 KM, što je znatno više od prosjeka u RS, koji je u oktobru bio 824 KM – ustvrdio je Đokić, napominjući da je neto plaća u oktobru ove godine u oblasti rudarstva za 3,8 posto veća od one u 2014. godine.

Podsjećajući na projekte TE Stanari, TE Ugljevik 3 i TE Gacko 2, resorni ministar je istakao da se mogu očekivati da će u narednim godinama ovi rezultati biti još bolji.

– Izgradnjom TE Stanari, u rudniku i termoelektrani će se povećati broj zaposlenih na oko 900, čime će ovaj projekt dati novi privredni zamah razvoju ove najmlađe lokalne zajednice u RS, dok ćemo realizacijom projekata TE Ugljevik 3 i TE Gacko 2 dobiti novu razvojnu šansu cijele RS, a posebno lokalnih zajednica u kojima će projekti biti realizovani – istakao je Đokić, napominjući da je cilj resornog ministarstva da sektor rudarstva bude osnova razvoja privrede RS i stvaranja nove dodatne vrijednosti, saopćeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

 

Trafika|Ba