Dok se Sarajevo guši u problemima: Komšiću, Čampari i Čoviću plate veće za 1.000 KM

Na sutrašnjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici će se između ostaloga izjasniti o dodjeli priznanja Počasni građanin Sarajeva dugogodišnjoj glasnogovornici Haškog tužilaštva Folorence Hartmann te dr.Kadiru Topbaşu, piše novinska agencija Patria.

Također, nakon dvije godine na dnevnom redu naći će se i prijedlog Odluke o usvajanju Akcionog plana rodne ravnopravnosti Grada Sarajeva.

Iako od samog početka rada ovog saziva Gradskog vijeća postoji otpor većine vijećnika da se razmatra Odluka o platama i naknadama u organima Grada Sarajeva, ona će se ipak naći na sutrašnjem dnevnom redu.

Riječ je o odluci kojom se plate uposlenima, među kojima i one gradonačelnika i dogradonačelnika Ive Komšića, Aljoše Čampare i Ranka Čovića povećavaju za najmanje 1.000 KM, a sve pod izgovorom usklađivanje sa federalnim zakonskim propisima.

Također, plate će biti povećane i predsjedavajućem i dopredsjedavajućim Gradskog vijeća Sulji Agiću, Miri Lazoviću i Gradimiru Gojeru.

Njih trojica, koji su i općinski vijećnici pored plate funkcionera primaju i vijećnićke paušale.

S druge strane, nekim službenicima u Gradskoj upravi ovom odlukom plate će biti smanjene.

Usklađivanje sa federalnim propisima, a što je zakonska obaveza, ne bi bilo sporno da u budžetu Grada Sarajeva ima dovoljno novca. Umjesto da se prvo pobrinu da gradski budžet ne ostane bez tranši Kantona Sarajevo, te da četiri gradske općine također redovno uplaćuju obavezne prihode, oni su uspjeli progurati da se razmatra Odluka o povećanju njihovih plata.

Obzirom da većinu u Gradskom vijeću trenutno čine vijećnici SDA i SDP—a, ne treba sumnjati da će plate biti povećane.

 

Trafika|Ba|NAP