DODIK: Ukoliko joj se ne vrate nadležnosti, RS će 2018. sprovesti referendum o svom statusu

Na Petom saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je održan u Istočnom Sarajevu, usvojene su tri deklaracije – o antifašizmu, ekonomskim i socijalnim pitanjima te o statusu Republike Srpske koja nosi naziv “Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost”.

– Danas smo veoma jasno rekli, da bi BiH bila evropska prvo mora biti dejtonska i da nema evropske BiH bez dejtonske BiH. Dejtonski okvir BiH koji je dobiven mirovnim sporazumom je okvir u kome se ona može kretati – kazao je novinarima nakon Sabora predsjednik stranke Milorad Dodik.

Dodao je da nikakve promjene političkog sistema ne mogu da idu na uštrb postignutih nadležnosti koje imaju niži nivoi vlasti, prije svega entiteti.

– S druge strane, jasno smo se opredijelili ovdje kroz deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj republici da želimo da gradimo svoj status u okviru BiH, ali očigledno da se ignorisao naš dejtonski status. U tom pogledu smo jasno rekli da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu s Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, u 2018. godini RS provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Prijedlog će biti samostalna država i u tom pogledu želimo dijalog – kazao je Dodik.

Naveo je da ono što po Ustavu BiH pripada BiH oni ne spore, a “ono što pripada RS-u mora da bude vraćeno, ili na drugi način uređeno“.

Dodao je da u Ustavu BiH piše šta je devet ovlaštenja BiH i oni ih, kaže, ne spore.

– U Ustavu piše šta je naša nadležnost, u Ustavu piše da mnogo onih koje je Paddy Ashdown nametnuo nisu ustavno predviđene da ima BiH – ustvrdio je Dodik.

Navodi da “Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nema nigdje u Ustavu BiH te da Suda i Tužilaštva BiH nema u nadležnosti BiH”.

-Nema u nadležnosti Ustavnog suda BiH ovlaštenja koje je on sam sebi pribavio. Prekršen je Ustav u pogledu toga da se nakon pet-šest godina ukine prisustvo stranaca u Ustavnom sudu, oni i danas nakon 20 godina sjede u Ustavnom sudu – kazao je Dodik.

– Mi pretendujemo osnovni koncept, a to je samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH što se tiče nadležnosti. Ako to nije moguće, sasvim normalno, kao odgovorni ljudi da izađemo 2018. i kažemo mi ovdje više ne možemo biti – dodao je Dodik.

Naveo je da je deklaracija “Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost” stranački dokument Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ali da ona može da okupi sve koji su iz drugih političkih partija i drugih strukovnih organizacija.

– Ovo je stranački dokument. Kao stranka mi ćemo se držati toga i postupati na taj način – kazao je Dodik.

 

Trafika|Ba|Fena