DODIK: U Hrvatskoj počinjen genocid nad Srbima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je 90-tih godina prošlog stoljeća nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid.

Po njegovim riječima, Srbi su nestali s ogromnog prostora koji danas čini Republiku Hrvatsku i o tome svjedoče povijesne, populacijske, imovinske i druge činjenice.

“A da ne govorimo o činjenici vezanoj za Drugi svjetski rat i nikada presuđenog, nikada vođenog postupka vezanog za logor Jasenovac, gdje je pobijen ogroman broj Srba i gdje su gotovo čitavi prostori ispražnjeni i u današnjoj Republici Srpskoj i u Hrvatskoj, kako bi se pobio jedan narod”, rekao je Dodik u zajedničkom obraćanju srpskoj javnosti nakon izricanja presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid izvršen u Hrvatskoj od 1991. godine do 1995. godine.

Javnosti su se putem Javnog servisa RTS-a zajedno obratili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Dodik, a prisutan je bio i premijer Aleksandar Vučić, javio je Tanjug.

Dodik je rekao da će vlasti u Republici Srpskoj poštovati odluku Međunarodnog suda u Haagu, ali ostaje osjećaj učinjenog zločina i nepravde nad Srbima koji su, po Dodikovim riječima, najveći stradalnici na prostoru bivše Jugoslavije, u procesu raspada bivše zajedničke države.

Dodik je kazao kako bi bilo dobro da presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu bude poticaj za bolju suradnju Srba i Hrvata, da konačno ostave iza sebe povijesne razmirice i da, kako je rekao, svatko učini sve da se krene dalje.

Jedna od dobrih stvari ove presude je da se proglasi amnestija u Hrvatskoj za mnogo pojedinačnih postupaka koji se vode protiv Srba i da se pokaže da je na pravilan način prihvaćena odluka Suda u Haagu, kazao je predsjednik Republike Srpske.

 

Trafika|Ba|Fena