DODIK: SNSD protiv Džaferovića bez obzira na stav njemačkog ambasadora

Predsjednik Saveza  nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da njegova stranka neće ući u razmatranje i odlučivanje o bilo kojem pitanju, ukoliko je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Komentirajući stav ambasadora SR Njemačke u BiH Christiana Hellbacha, da izjavu Predsjedništva BiH ne treba miješati s “slučajem Džaferović“, jer je to posao za provosuđe, kojim se ne treba baviti politika, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ustvrdio da ambasadori imaju običaj da domaćim političarima u BiH “drže lekcije, što nije primjereno“.

-Neka to kažu u svojoj zemlji. Nije primjereno da jedan ambasador drži lekciju o tome šta ko treba da radi – ustvrdio je Dodik.

Tvrdi da je i ambasadoru Njemačke u BiH rečeno da SNSD neće učestvovati u odlučivanju u Predstavničkom domu sve dok je predsjedavajući Džaferović.

-Vjerovatno je on, ponukan našim jasnim stavom, to i rekao. Ali nije fino da na javan način drži lekcije, već je mogao da nama to kaže kada smo razgovarali. Na tom sastanku je šutio – ustvrdio je Dodik.

Kazao je da je politička odluka SNSD-a o Džaferoviću njihova odluka.

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH već izvjesno vrijeme traže smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića zbog njegove navodne veze s ratnim zločinima nad Srbima u Vozući.

 

Trafika|Ba