DODIK: RS opredijeljena za trajni mir

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je RS opredijeljenja za trajni mir i ne smije odustati od svoje pozicije strane koja se pita za sve važne odluke u okviru BiH.

Naveo je da se ne mogu vršiti nametanja rješenja bez dogovora svih strana u BiH te da RS neće prihvatiti nikakve pritiske i nametnute odluke visokih predstavnika.

Dodik je naveo da BiH može funkcionirati ukoliko se prihvata dejtonsko ustavno uređenje i “kao takva nije problem za RS”.

– Danas nije moguće donijeti nijednu odluku u BiH, a da se prethodno ne pita RS i njene institucije – naveo je entitetski predsjednik.

Ustvrdio je da je ovo vrijeme puno novih izazova zbog stalnih težnji unutar BiH i međunarodne zajednice da se suverenitet i državni kapacitet RS-a dovede u pitanje.

Kazao je da  RS ima sve atribute države, samo nema “stolicu u UN-u i međunarodno priznanje”, ali kako to ne znači da ne treba da teži svemu tome.

– Obavezni smo da činimo sve da odbranimo svoj nacionalni interes – kazao je Dodik i naveo da se mora braniti pravo naroda RS-a da odlučuje o svojoj sudbini.

On je u obraćanju na svečanosti u Kasarni “Kozara” u Banjoj Luci podsjetio na stvaranje bivše Vojske RS-a, navodeći da je to bila odbrambena formacija u proteklom ratu nastala “iz potrebe da se zaštiti srpski narod u BiH, na prostorima na kojima je vjekovno živio u vrijeme razbijanja bivše Jugoslavije”.

– Bez Vojske RS-a ne bi bilo RS-a – rekao je Dodik i naveo, između ostalog, da su srpska vojska i srpski narod uvijek bili na “slobodarskoj” strani, te da je srpski narod učestvovao i u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, u kojem je dao velike žrtve…

 

Trafika|Ba