DODIK: Referendum u RS-u nije prijetnja miru

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da najavljeni referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH nije prijetnja miru, već najneposredniji demokratski način odlučivanja naroda.

– Referendum nije uperen ka kršenju mira i RS nema namjeru da referendumom krši mir, ali odbacuje i paušalne prijetnje da će biti ugrožen mir ako se referendum provede, što se čuje od druge strane iz Sarajeva, očigledno s cilj da se etablira ta kvazi istina – ustvrdio je on.

Dodik je ponovo oštro reagirao na takve izjave bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashwona, iznesene danas na skupu u Sarajevu, dodajući da je čudno kada takve izjave daje “neko ko dolazi iz Velike Britanije, za koju kažu da je kolijevka demokratije”.

– Najbolje bi bilo da Ashdown zašuti – ustvrdio je Dodik optuživši bivšeg visokoga predstavnika da je kršio međunarodni sporazum, Dejtonski mirovni sporazum.

– To je najveći kršitelj međunarodnog sporazuma u novijoj političkoj istoriji. Naravno, neće politički ni pravno odgovovarati, jer su iza njega stajale moćne sile, ali ostaje obilježen kao čovjek koji se ponašao kao „slon u staklenoj bašti“ i koji je pokušavao da nametne volju kršenjem „Dejtona“ što je priznao u svojim knjigama – ustvrdio je Dodik.

Uoči okruglog stola o temi “Dejtonski mirovni sporazum – Dvadeset godina poslije“, koji je danas u Banjoj Luci organizirala Akademija nauka i umjetnosti RS, Dodik je istakao da je za političare u RS-u taj međunarodni sporazum “obavezujući dokument, čije slovo treba poštovati”.

– BiH može dugoročno da egzistira, ukoliko se poštuje izvorno slovo Dejtonskog sporazuma, a to znači da u okviru BiH, osnovni nosioci vlasti na nivou entiteta i državne vlasti mogu da se dogovoraju o različitim politikama – rekao je entitetski predsjednik.

Pokušaji u proteklom periodu da se to izbjegne su, kaže Dodik, doveli do toga da imamo normativno napisano uređenje u Ustavu i jednu stvarnost koja je „potpuno antiustavna“, imajući u vidu da postoje institucije kojih nema u Ustavu, ali su “nametnute nasiljem međunarodnog faktora proteklih godina”.

O tome se, navodi Dodik, nisu izjašnjavale strane u BiH, već neki politički krugovi izvan BiH, koji nisu imali pravo da intervenišu izvan „Dejtona“, putem visokog predstavnika.

Stoga, zagovara povratak izvornom Dejtonskom sporazumu.

 

Trafika|Ba