DODIK: Odnosi sa Srbijom sve bolji i ne trebaju nikome smetati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su odnosi Srbije i Republike Srpske sve bolji i da oni ne trebaju nikome smetati, jer se odvijaju u okviru onoga što je predviđeno Daytonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim vezama.

Dodik je novinarima nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da u tim odnosima nema ništa skriveno i tajno i da je Srbija i ranije jasno iskazivala svoj stav u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta BiH i postojanja Republike Srpske.

“Ništa nema, recimo, drugačije od onog što radi Turska, koja neprimjereno pomaže isključivo Bošnjake i nitko se ne obazire na to. Meni nitko nikad to nije rekao, premijer mi ništa nije rekao, nisam se interesirao je li to točno ili ne, naši su odnosi dobri i korektni. Da li je netko time frustriran ili netko želi neku koncepciju provoditi to su špekulacije. Previše špekulacija ima u regiji “, naveo je Dodik u odgovoru na pitanje novinara o navodnom zahtjevu EU da Srbija smanji intezitet suradnje s Republikom Srpskom .

Rekao je i da je spreman, ako mu danas ponovo ponude ono što je Daytonskim sporazumom verificirano, da potpiše taj sporazum s tekstom i slovima kako je napisan, javlja Tanjug.

“Toliko o tome kako mi nešto želimo rušimo”, poručio je Dodik.

Na sastanku s Vučićem, kako je rekao, razgovarano je o suradnji Srbije i RS i načinu na koji Srbija može dodatno pomoći RS u njezinoj stabilizaciji u ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Zaključeno je, prema njegovim riječima, da nekoliko dana uoči Vidovdana u Beogradu bude održana zajednička sjednica vlada i da se nešto ranije sastane Vijeće za provedbu sporazuma o specijalnim vezama i da se na ta dva sastanka na najkonkretniji mogući način koncipiraju oblici suradnje.

“Razgovarali smo o nekim gospodarskim kontaktima i mogućim aranžmanima pomoći u poljoprivredi, u određenim indrustrijske granama, kako što je proizvodnja namještaja”, naveo je Dodik i dodao da se razgovaralo io završetku mosta na Drini kod Bratunca, odnosno Ljubovije.

Potvrđena je potpora Srbije Daytonskom sporazumu, ali i jasno potencirana njezina pozicija u kojoj se zalaže za očuvanje i pomoć Republici Srpskoj.

“Stav Srbije omgoućava RS da na autonoman način gradi svoje političke pozicije unutar BiH. RS nije zadovoljna s načinom na koji se razrađivao Daytonski sporazum, prenoseći nadležnosti RS na razina BiH. To ništa nije pomoglo, razgradnja Daytona dovodi do sve teže situacije u BiH “, rekao je Dodik.

Na sastanku se posebno razgovaralo o tome kako zajednički osmisliti reformu u oblasti obrazovanja.

 

Trafika|Ba