DODIK: Nelogično je da predstavnici iz RS-a neusaglašeno djeluju u Sarajevu

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će na sjednici Narodne skupštine zauzeti stav o usvojenim o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, protiv kojih su bili poslanici iz SNSD-a i DNS-a, uz stav vlasti u RS-a da taj zakon predstavlja prenos nadležnosti.

Dodik je rekao medijima da nije bilo mehanizma da se to zaustavi, jer je, kaže, očigledno taj zakon podržao SDS ili su bili suzdržani što je dovoljno da, kako kaže, zakon prođe.

-Imamo potpuno nelogičnu situaciju da predstavnici iz RS neusaglašeno djeluju u zajedničkim institucijama i to je nešto na šta smo upozoravali. Kada smo govorili o probošnjačkom karakteru SDS-a i način na koji rukovodstvo te stranke radi, onda su mnogi mislili da mi to govorimo reda radi. Jasno je da se radi o jednom potpunom ignorisanju interesa RS, o poslovima koji su na granici izdaje osnovnih interesa RS i prenosa nadležnosti koji se čini na taj način– tvrdi on.

Po Dodikovim riječima očigledno je da ni parlament, ni vlada ni predsjednik RS i značajan broj ljudi iz SDS-a koji rade u RS  ne podržavaju takvu politiku.

– Ali to njima nije dovoljno upozorenje. Oni imaju svoj ritam izdaje i oni će to nastaviti da rade – ustvrdio je Dodik.

Izmjene i dopune Kriivčnog zakona BiH usvojene su danas u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku.

 

Trafika|Ba|Fena