DODIK: Na jednoj od sjednica Narodne skupštine RS-a odluka o referendumu

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je danas da će se na jednoj od sjednica Narodne skupštine RS-a usvojiti odluka o referendumu u RS-u o Danu RS-a, 9.januaru, koji je osporio Ustavni sud BiH, kao i da će taj bh.entitet koristiti to demokratsko pravo izjašnjavanja građana o važnim pitanjima.

Kao ponižavajuću stvar je naveo to da je Ustavni sud BiH dostavio tu odluku napisanu na latinici i s hrvatskim akcentom. Smatramo da je to narušavanje naših prava ravnopravnosti. I pored toga neko je odlučio da objavi tu odluku u Službenom listu BiH, treba da se to raščisti i to odlučuje da će ta odluka biti na prvoj ili narednoj sljedećoj sjednici Narodne skupštine. Vjerujem već na prvoj sjednici Narodne skupštine, rekao je.

Dodik je u izjavi novinarima rekao da tema današnjeg sastanka s dosadašnjim predsjednicima Narodne skupštine RS-a nije bila referendum, ali da je spomenut i da su ranije bile ostale proceduralne stvari da se može objaviti odluka o referendumu.

-Mislim ili naredna ili sljedeća sjednica Narodne skupštine na kojoj će se donijeti odluka o referendumu u RS-u – kazao je Dodik.

Navodi da RS na to ima pravo, da će provoditi referendume o različitim pitanjima, “svidjelo se to nekome ili ne” i počeće se održavati referendum ove godine, kao i da RS ima pravo na referendum o njenom statusu.

-Stvar će se ovdje jednog dana riješiti referendumom, pa i pitanje statusa RS-a. Teško je sada licitirati ovdje, ali referendum kao instrument demokratskog odlučivanja i civilizacijskih tekovina ne može biti uskraćen nijednom narodu, pa ni srpskom, ustvrdio je on.

Citirao je i povelju UN-a po kojoj narodi imaju pravo da autonomno donose političke odluke, bez ograničenja i sile, ali da sada to nije tako jer postoje „međunarodne siledžije koje to pravo osporavaju, mada i to neće da traje dovijeka“.

-Jednog dana narod će odlučiti o svim tim pitanjima, ali moramo biti strpljivi, ustvrdio je entitetski predsjednik i dodao da se do tada moraju izgraditi stabilne institucije RS-a.