Do kraja sedmice više od 4.500 preminulih od ebole, broj oboljelih oko 9.000

Broj preminulih od ebole do kraja ove sedmice bit će povećan na više od 4.500, dok se broj oboljelih procjenjuje na 9.000, izjavila je u četvrtak visoka zvaničnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Doktorica Isabelle Nuttall, direktorica WHO za globalne kapacitete, uzbunjivanje i reagovanje, ističe kako brojke pokazuju da od ebole još uvijek često stradaju i zdravstveni radnici – 2.700 ih je oboljelo, a 236 preminulo, najviše zato što su oboljeli od ove bolesti najzarazniji pred smrt, prenosi AP.

Na konferenciji za novinare u Ženevi, Nuttal je istakla da fokus međunarodnih napora treba i dalje da ostane na tri zapadnoafričke zemlje u kojima se ebola nekontrolisano širi – Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

– Naši podaci ukazuju da se svake četiri sedmice broj oboljelih od ebole udvostručava – istakla je visoka zvaničnica WHO.

Dosad su, inače, registrovana samo tri slučaja zaraze ebolom izvan zapadne Afrike – kod dvije medicinske sestre u Dallasu i kod jedne madridske bolničarke. Nuttal naglašava rast broja oboljelih u gvinejskoj prijestonici Conacryju i problem s podacima o oboljelim u liberijskom glavnom gradu Monroviji, gdje se prijavljuje znatno manje zaraženih nego što je stvarno slučaj, pa je teško steći pravu sliku stanja.

Bit će potrebni mjeseci prije nego što se epidemija zaustavi, ističe Nuttal, navodeći da je od prioritetne važnosti pripravnost na moguću pojavu ebole u 14 afričkih zemalja – Beninu, Kamerunu, DR Kongu, Centralnoafričkoj Republici, Gambiji, Gani, Gvineji-Bisao, Obali Slonovače, Maliju, Mauritaniji, Nigeriji, Senegalu, Južnom Sudanu i Togou.

Radi se o zemljama koje ili imaju kopnenu granicu s državama pogođenim ebolom ili intenzivnije trgovinsko-putničke kontakte s njima, napominje Nuttal, prenosi Tanjug.

 

Trafika|Ba|Agencije