“Dijetalna” hrana štetnija po životnu sredinu?

Konzumiranje takozvane “dijetalne” hrane, bogate voćem i povrćem, zapravo bi mogla biti štetnija po životnu sredinu od konzumiranja mesa, pokazala su najnovija istraživanja američkih naučnika, prenosi.

Prema studiji američkog Univeziteta Carnegie Mellon (CMU), objavljenom u žurnalu “Environment Systems and Decisions”, konzumiranje voća, povrća, mliječnih proizvoda i morskih plodova je štetnije za okolinu jer je za tu hranu potrebno relativno visoko korištenje resursa i ispuštanje stakleničkih plinova po kaloriji.

Istraživači su na ovaj način analizirali utjecaj kalorija raznih vrsta prehrambenih proizvoda na energetske troškove, trošenje vode i raznih emisija, a studija je napravljena zbog sve učestalijih osuda na račun onih koji jedu meso i njihovog utjecaja na klimatske promjene i okoliš.

“Jesti salatu uzgojenu u staklenicima je tri puta gore nego jesti slaninu. Mnogo povrća zahtijeva više resursa po kaloriji nego što bi pomislili. Patlidžan, celer i krastavci izgledaju posebno loše u usporedbi sa svinjetinom ili piletinom”, tvrdi Paul Fischbeck, profesor sa CMU-a.

Naučnici tvrde da ne treba jesti meso u velikim količinama, ali je cilj bio ukazati na podatak da i vještački uzgojena “zdrava” hrana također šteti životnoj sredini i utječe na klimatske promjene.

Odnos između ishrane i okoline je složen, tvrde istraživači pomenute studije kojim su htjeli dokazati da ono što je zdravo za nas, nije uvijek najbolje za okoliš, a bit je javnosti ukazati na to.

 

Trafika|Ba