Deset katoličkih sveštenika u Španiji optuženo za zlostavljanje dječaka

Deset katoličkih sveštenika u Španiji je optuženo za učestvovanje ili pomaganje u zlostavljanju jednog dječaka, navodi se u danas objavljenim sudskim dokumentima ovog slučaja, za koji je papa Franja pomogao da ugleda svjetlo dana.

Sudija Antonio Moreno zvanično je optužio 10 sveštenika i dva civilna lica u gradu Granada na jugu Španije za seksualno zlostavljanje jednog dječaka, od 2004, kada je žrtva imala 14. godina do 2007. godine.

Papa Franja je rekao da je naredio crkvenu istragu pošto mu je jedan mladić (25) pisao kako je bio zlostavljan kao dječak, dok je bio ministrant u crkvi.

Drugi muškarac (44) je, takođe, optužio jednog od sveštenika za zlostavljanje početkom devedesetih godina prošlog vijeka, navodi se u sudskim spisima.

Sudija je zatražio pravno mišljenje da li ovi zločini podležu roku zastarijevanja, prenio je AFP.

Grupa podrške žrtvama zlostavljanja, u reagovanju na odluku suda, pozvala je danas papu da smijeni nadbiskupa Granade Fransiska Havijera Martinesa.

Papa Franja je zauzeo stav nulte tolerancije prema zlostavljanju koje su počinili sveštenici nad djecom od kako je 2013. godine na mjestu poglavara rimokatoličke crkve naslijedio papu Benedikta XVI.

 

Trafika|Ba|Agencije