Delegati usvojili novi Zakon o radu! Demonstranti se razilaze, novi protesti sutra

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je na današnjoj vanrednoj sjednici Zakon o radu koji je posljednjih sedmica izazvao velike polemike u Federaciji, javlja reporter Patrije.

Zakon je usvojen sa 28 glasova za i tri protiv, a ranije su sa sjednice izašli delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratske fronte.

Dom naroda je glasovima SDA, HDZBiH, A-SDA, HDZ-a 1990, Stranke dijaspore, NSRzB, Liberalne  stranke, usvojio Zakon o radu FBiH. Delegati SNSD-a su bili protiv.

16:30 Nakon što je Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH pozvao radnike da se raziđu većina je poslušala, pa se ispred zgrade Parlamenta FBiH nalazi tek 50 radnika. Također samnjen je i broj policajaca koji su danas osiguravali sjednicu Doma naroda.

Za sutra od 14 sati zakazni su novi protesti.

15:25 Jedan radnik je povrijeđen te je unesen u zgradu, a navodno je riječ o radniku kompanije “Volkswagen”.

15:20 Radnici su sklonili cijelu ogradu, a od zgrade ih dijeli kordon specijalaca. Oni prilaze zgradi podignutih ruku kako bi pokazali da ne žele nikoga napasti.

15:10 Pred zgradu Parlamenta stigli su specijalci Federalne uprave policije

15:06 Pred zgradom Parlamenta FBiH odvija se prava drama. Jednom radniku pozlilo, a pomoć mu je pružila policija

15:05 Demonstranti su probili zaštitnu ogradu i na ulazu su u zgradu Parlamenta, gdje ih je zaustavio veliki broj policajaca. Okupljeni uzvikuju “Novaliću lopove”.

14:39 Odblokirana je glavna sarajevska saobraćajnica na Skenderiji i normaliziran je saobraćaj. Demonstranti su se vratili prema zgradi Parlamenta FBiH gdje je u toku sjednica Doma naroda.

13:39 Demonstranti su blokirali glavnu saobraćajnicu u Sarajevu, a kojom vozi i tramvaj. Predsjednik Sindikata Grasa Adnan Himzanija pozvao je radnike da blokiraju saobraćaj u gradu, a demonstranti su već blokirali glavnu saobraćajnicu u Sarajevu i nastupio je kolaps.

13:17 Demonstranti će ukoliko Dom naroda ne povuče prijedlog Zakona o radu s današnje sjednice ući u zgradu Parlamenta FBiH, ali mirno i dostojanstveno bez sile.

13:13 Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH pozvao je demonstrante da ostanu mirni i dostojanstveni u svojoj borbi, da niko ne baca predmete na policiju, jer su i oni radnička klasa.

13:05 Demonstranti su probili zaštitnu ogradu ispred Parlamenta FBiH nakon što su čuli da Zakon o radu ostaje na dnevnom redu, ali ih je policija uspjela spriječiti da priđu bliže zgradi.

12:56 Demonstranti koji su okupljeni ispred zgrade Parlamenta FBiH sa ciljem da spriječe današnje usvajanje novog Zakona o radu koji je u parlamentarnoj proceduri, zahtijevaju da im se obrati premijer FBiH, Fadil Novalić. Demonstrasnti prijete potpunom blokadom grada, a rok su mu dali od pola sata da im se obrati.

Trafika|Ba|NAP