Davutoglu traži od Nikolića pomoć za spor sa Rusijom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prihvatio je danas poziv premijera Turske Ahmeta Davutoglua da pomogne njegovoj zemlji u sporu sa Rusijom, saopćila je danas pres služba predsjednika Nikolića. Davutoglu je, kako se navodi, prenio Nikoliću želju turske strane da ima normalan odnos sa Moskvom.

Premijer Turske je prenio predsjedniku Nikoliću i pozdrave predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i izrazio nadu da će se dva predsjednika uskoro sresti.

Davutoglu je pozitivno ocijenio pregovore Beograda i Prištine, a Nikolić je komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji rekao: “Za nas je posebno bolno kad naši prijatelji promovišu nezavisnost Kosova. Tu mislim i na Tursku”.

Predsjednik je kazao da Srbija pregovara sa Prištinom i ulaže maksimalne napore da svi građani na Kosovu i Metohiji žive u miru i stabilnosti. Taj napor, dodao je, treba da pomognu svi na otvoren i transparentan način, prenosi Tanjug.

Nikolić je premijeru Turske kazao da Srbija želi dobre odnose sa Ankarom, posebno zato što na dijelu teritorije ima građane islamske veroispovijesti, koji imaju posebne veze sa Turskom.

“Srbija se ne miješa u odnose dvije muslimanske vjerske zajednice”, naglasio je predsjednik Nikolić i dodao da Turska “može da doprinese da se taj problem izgladi, kao što kroz investicije može da pomogne da se razvije dio Srbije sa pretežno muslimanskim stanovništvom”.
On je rekao da Srbija želi da bude punopravan član Evropske unije, kao što to želi i Turska, napomenuvši da Srbija usaglašava svoje propise i uređuje državu sa standardima EU.

Međutim, dodao je predsjednik Nikolić, Srbija ima svoj ponos, koji ne može da se utopi u neopravdane i pravno neutemeljene zahtjeve.

Podvukavši da Srbija ispunjava uslove za punopravno članstvo, ali kao što od drugih ne traži da njoj ispunjavaju sve želje, ne može ni od Srbije da se očekuje da ispuni sve želje drugih.

“Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja znači da je Srbija dobro mjesto za investicije. Ja pozivam investitore iz Turske da ulažu u Srbiju”, rekao je predsjednik Nikolić.

Davutoglu je istakavši važnost Srbije za Tursku rekao da je to treća zemlja koju je posjetio od kada je nedavno postao premijer.

“Veličina zemlje se ne mjeri geografskim mjerilima. Za nas je Srbija velika i važna zemlja”, podvukao je Davutoglu.
Davutoglu je naglasio da je privredna saradnja dvije zemlje prioritet i dodao da će se dobri odnosi pozitivno reperkutovati na veliki broj zemalja.

 

Trafika|Ba