Održana maturantska parada u Sarajevu

Oko 800 maturanata iz Sarajeva i Zenice plesalo je danas na platou ispred BBI centra uz muziku Johana Štrausa mlađeg, “Fledermauss-Quadrille“, a u sklopu Devete maturanstke parade.

Minutom šutnje je odana i počast čovjeku koji je napravio maturantsku paradu Tomažu Ambroži.

Maturanti iz BiH ove godine su tradicionalno plesali deveti put i poslali pozitivnu sliku u svijet.

Član organizacionog odbora devete Maturantske parade te ujedno predsjednik Plesnog kluba Aster Vedran Marčeta kazao je za AA da se parada u Kantonu Sarajevo održava već deveti put zaredom.

“Ovdje je danas više od 800 maturanata. Pada kiša, ali nema veze, ona nam ne smeta jer je dobra atmosfera. U BiH se pleše još u Zenici, Travniku, Gacku, Bihaću, u nekih šest gradova”, istakao je Marčeta.

Izrazio je očekivanje da je u plesu učestvovalo oko 3.000  maturanata i maturantica iz cijele BiH.

“Tu je još 11 država Evrope gdje će svi gradovi učestvovati. Dakle, maturanti iz svih dijelova će zajedno plesati”, poručio je Marčeta.

Maturanti iz 70 gradova u 15 država u svijetu su u isto vrijeme plesali poznati ples.

Maturanstska parada je nastala prije 14 godine. Maturanti Sarajeva su dva puta obarali Guinnesov rekord. Zbog prošlogodišnjih poplava maturanti iz BiH su prikupljali novčana sredstva koja su dodijelili područjima pogođenim poplavama. Maturantska parada se u Sarajevu održava po deveti put zaredom u organizaciji Plesne Akademije Romantik i Plesnog kluba Aster.

 

 

Trafika|Ba