Danas konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Predviđeni su, također, verificiranje mandata novoizabranim poslanicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva – predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma; mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja i administrativne komisije.

Pored imenovanja ove tri komisije, dnevnim redom predviđeno je verificiranje mandata novoizabranim zastupnicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva Predstavničkog doma PFBiH, odnosno predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić kazao je za novinsku agenciju Patria kako će četiri stranke centra (Nezavisni blok, Narod i pravda, PDA i A-SDA) podržati sutra izbor novog rukovodstva.

“Blok širokog političkog centra, koji čine četiri stranke (NB, NiP, A-SDA i PDA) podrzat će sutra izbor novog rukovodstva Parlamenta FBiH – kaže Šepić.

On je dodao kako će 12 zastupnika iz ove četiri stranke podržati predsjednika Parlamenta iz redova SDP-a.

“Ovih 12 zastupnika znači da postoji većina od 52, i može se sutra izabrati predsjednik Parlamenta FBiH. Podržat ćemo privremenog predsjednika kojeg predloži stranka za najvećim brojem glasova, a to je SDP”, kaže Šepić.

Podsjećamo, prije nekoliko dana predsjednici SDP-a, DF-a i Naše stranke, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović dogovorili su zajednički nastup na svim nivoima, pa će klubovi ove tri stranke pokušati dogovoriti imena rukovodstva Predstavničkog doma.

Potencijalni kandidat za Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je Elvir Karajbić iz SDP-a.

“Još se ništa ne zna, s obzirom da se mora voditi računa i o nacionalnoj zastupljenosti. Što se tiče mene poštovat ću svaku odluku organa stranke. Građanski blok stranaka je donio odluku da ćemo ići zajedno bez obzira da li bili pozicija ili opozicija, tako će biti. Ako budem predložen za predsjedavajućeg i ako bude dovoljno ruku za moje imenovanje, prihvatit ću poziciju – potvrdio je za Patriju Elvir Karajbić.

U Predstavnički dom PFBiH ušlo je dvanaest stranaka SDA, SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda, HDZ BiH, Pokret demokratske akcije, Nezavisni blok, A-SDA, Hrvatsko zajedništvo – HDZ 1990.

Predstavnički dom broji 98 zastupnika, a najveći broj glasova na oktobarskim izborima osvojila je SDA – 27 mandata. SDP i HDZ su osvojili po 16, DF 10, SBB osam, Naša stranka šestt, Nezavisni blok i PDA po četiri, Narod i pravda, A-SDA i HDZ 1990 po dva mandata i Laburistička stranka jedan mandat.

 

(Izvor: Patria)