Danas komemorativna sjednica povodom smrti Sulejmana Tihića u velikoj sali PSBiH

Komemorativna sjednica povodom smrti zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sulejmana Tihića bit će održana danas u velikoj sali PSBiH u 11.00 sati.

Nakon komemorativne sjednice, na platou ispred zgrade PSBiH (Trg BiH), preminulom zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda bit će klanjana dženaza, a potom će tabut biti prevezen u Bosanski Šamac.

Sa početkom u 16:30 sati bit će klanjana dženaza u haremu Bijele džamije u Bosanskom Šamcu, gdje je i mjesto ukopa.

Knjiga žalosti otvorena je u prostorijama Centrale Stranke demokratske akcije u ulici Mehmeda Spahe broj 14 u Sarajevu.

Sulejman Tihić rođen je 26. novembra 1951. godine u Bosanskom Šamcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1975. godine, nakon čega je obnašao funkciju sudije i javnog tužioca u Bosanskom Šamcu.

Do početka ratnih dešavanja u BiH radio je kao advokat. Od 1994. do 1996. godine Tihić je radio kao šef Konzularnog odjela Ambasade BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj.

U mandatu 1996. – 2000. izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a u mandatu 2000. – 2002. obnašao je funkciju njenog potpredsjednika.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Od 2007. godine pa do smrti vršio je dužnost predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sulejman Tihić preminuo je nakon duge i teške bolesti, a proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra u Sarajevu.

 

Trafika|Ba