Danas komemoracija žrtvama nesreće aviona Germanwingsa

U katedrali u njemačkom gradu Kelnu danas će biti održana komemoracija žrtvama nesreće aviona Germanwingsa, kojoj će prisustvovati oko 1.500 ljudi, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Očekuje se da će, pored porodica nastradalih, službi u kelnskoj katedrali prisustvovati i ministri saobraćaja Francuske, gdje se avion srušio, i Španije, odakle je poletio, kao i izvršni direktor Lufthanse Karsten Špor, prenio je britanski BBC.

Istraga je pokazala da je kopilot Andreas Lubic 24. marta namjerno udario avionom Germanwingsa u planinu u francuskim Alpima, pri čemu je poginulo 150 putnika i članova posade.

Na oltar u kelnskoj katedrali je postavljena po jedna svijeća za svakog poginulog, a zastave će danas širom Njemačke biti postavljene na pola koplja.

Ispred katedrale su postavljeni veliki ekrani kako bi građani mogli da prate ceremoniju, a ožalošćeni su pozvani da polože cvijeće na stepeništu ispred katedrale.

Crkvenoj ceremoniji, koja počinje u podne, prisustvovaće i njemački predsednik Joakim Gauk i španski ministar unutrašnjih poslova Jorge Fernandes Dias.

 

Trafika|Ba|Agencije