Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Citirajući novu studiju, “Adresiranje trgovine ljudima i eksploatacije u vrijeme kriza”, William Lacy Swing, Generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije, nazvao je eksploataciju i trgovinu žtrvama sve češćim fenomenom u svijetu preplavljenom sukobima i prirodnim katastrofama.

– Trgovina ljudima ne samo da je u porastu tokom katastrofe, već je i direktni rezultat katastrofa jednako kao i infrastrukturne štete, gubitak života ili nestašica hrane koje privlače mnogo više pažnje – izjavio je Swing.

– U sve tri kategorije katastrofa – zone sukoba, prirodne nesreće i katastrofe uzrokovane ljudskom rukom, otkrili smo da vanredne situacije omogućuju trgovateljima da iskorištavaju postojeće ili katastrofom uzrokovane nestabilnosti. Nedostatak vladavine prava za vrijeme sukoba dovodi do nekažnjivosti, gdje se trguje ljudima u svrhe finansiranja rata, pružanja seksualnih usluga i osnaživanja porobljavanja etničkih manjina – istakao je on.

Swing je naveo da trgovina ljudima raste u Libiji i zemljama Bliskog Istoka gdje se radnici migranti suočavaju s rastućim neprijateljskim i iskorištavajućim uvjetima rada. Upozorio je da trenutni sukob u Siriji prisiljava mnoge porodice i pojedince na usvajanje štetnih načina ponašanja poput prisilnih ranih brakova i rada djece, što često dovodi do eksploatacije i trgovine ljudima.

Među milionima muškaraca, žena i djece koji su svake godine predmet trgovine ljudima širom svijeta, približno samo 45,000 žrtava bude identificirano. IOM asistira u jednom od sedam takvih slučajeva i pomaže žrtvama da se nakon godina užasnog zlostavljanja vrate u normalan život. Takve osobe često zahtijevaju dugotrajno razumijevanje i pomoć, kako u doba mira, tako i tokom krize.

Problematika trgovanja ljudima prisutna je na regiji zapadnog Balkana već godinama i konstantno se razvija u pogledu trendova i oblika (naprimjer, prosječenje od djece te trgovina s ciljem radne eksploatacije su u posljednje vrijeme porasli).

Štaviše, region je pogođen sekundarnim tokom nezakonitih migranata porijeklom iz trećih regija i zemalja u krizi i sukobu; pojavom nezakonitih migranata u okviru opasnih migracionih koridora koji mogu biti lako pronađeni od trgovaca i navedeni na prinudni rad.

IOM je posvećen radu s relevantnim sudionicima i akterima u Bosni i Hercegovini, kao i sa onima iz drugih zemalja zapadnog Balkana, s ciljem poboljšanja i jačanja njihovih kapaciteta za sprječavanje i protivljenje trgovini ljudima kroz prizmu saradnje i zajedničkih napora, saopćeno je iz Međunarodne organizacija za migracije – Misija u BiH.

 

Trafika|Ba