Dan bijelih traka: Prijedorske vlasti šute o spomeniku ubijenoj djeci

Šetnjom kroz glavnu ulicu Prijedora i polaganjem 102 ruže za svako ubijeno dijete obilježen je danas Međunarodni dan bijelih traka.

Akciji koju su organizirali predstavnici Inicijative “Jer me se tiče”, prisustvovalo je oko 500 građana iz cijele BiH.

Predstavnica Inicijative Hana Obradović kazala je Feni da je na današnji dan prije 23 godine nesrpskom stanovništvu u Prijedoru rečeno da na kuće moraju okačiti bijele zastave, a u slučaju kretanja gradom, oko ruke svezati bijele trake.

Istakla je da današnjom akcijom žele pomoći roditeljima da konačno naprave spomenik za 102 ubijene djece.

Obradović je dodala da je peticija za izgradnju spomenika predana prošle godine, ali se tamošnje vlasti još uvijek nisu o tome izjasnile.

– Žrtve su žrtve bez obzira na vjeru. Cijela generacije prijedorske djece je izbrisana kao da nikada nisu ni postojala  i zbog toga vlasti trebaju dozvoliti gradnju spomen-obilježja – istakla je.

Oko 3.000 ljudi ubijeno je 1992. godine na području Prijedora. Za mnogima i danas tragaju porodice preživjelih.

Haški tribunal i Sud BiH do sada su osudili 28 osoba na blizu 500 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom Prijedora.

Najveća kazna izrečena je Milomiru Stakiću koji je dobio 40 godina zatvora.

Haški sud je zaključio da je Stakić, kao glavna politička ličnost u Prijedoru, odigrao važnu ulogu u etničkom čišćenju grada.

Prema presudi, Stakić je bio član udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj “konsolidovanje srpske kontrole u općini po svaku cijenu”.

– To je za posljedicu imalo široko rasprostranjena ubistva koja su srpske snage počinile u naseljima, okolnim područjima i logorima širom općine – navodi se u presudi.

Ove godine je i američka država Michigan usvojila rezoluciju kojom 31. maj proglašava Danom bijelih traka.

 

Trafika|Ba|Fena