Dalaj lama se vraća na Tibet?

Tibetanski duhovni vođa dalaj lama izjavio je danas da s kineskim vlastima vodi nezvanične pregovore oko toga da realizira historijsko hodočašće na Tibet, nakon više od pola vijeka u izgnanstvu.

Dalaj lama je u intervjuu agenciji AFP rekao da je ljudima s kojima je razgovarao u Kini, uključujući neke penzionirane zvaničnike vladajuće Komunističke partije, “jasno izrazio” svoju želju da posjeti planinu Vutaj Šan u svojoj rodnoj zemlji, koju Tibetanci smatraju svetom.

-Taj plan još nije finaliziran, ali ideja postoji. Ne zvanično ili ozbiljno, ali nezvanično se o tome razgovara – rekao je dalaj lama i dodao: “Tu svoju želju sam jasno izrazio, a neki moji prijatelji su za to pokazali istinsko interesiranje.”

-Nedavno su neki kineski zvaničnici, na primer zamjenik sekretara KP u autonomnom regionu Tibet, također pomenuli mogućnost moje posjete tom svetom mjestu u formi hodočašća – otkrio je dalaj lama.

U javnosti su se u posljednje vrijeme pojavile spekulacije o ublažavanju tenzija između dalaj lame i Kine, čije su vlasti ranije optuživale tibetanskog duhovnog vođu za pokušaj secesionizma.

Dalaj lama je Tibet napustio 1959. godine, nakon neuspješnog pokušaja dizanja pobune.