Home

    Petak, 23.03.2018. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » Svijet » Dalaj lama se vraća na Tibet?

Tibet napustio 1959. godine,

Dalaj lama se vraća na Tibet?

Dalaj lama se vraća na Tibet?

Tibetanski duhovni vođa dalaj lama izjavio je danas da s kineskim vlastima vodi nezvanične pregovore oko toga da realizira historijsko hodočašće na Tibet, nakon više od pola vijeka u izgnanstvu.

Dalaj lama je u intervjuu agenciji AFP rekao da je ljudima s kojima je razgovarao u Kini, uključujući neke penzionirane zvaničnike vladajuće Komunističke partije, “jasno izrazio” svoju želju da posjeti planinu Vutaj Šan u svojoj rodnoj zemlji, koju Tibetanci smatraju svetom.

-Taj plan još nije finaliziran, ali ideja postoji. Ne zvanično ili ozbiljno, ali nezvanično se o tome razgovara – rekao je dalaj lama i dodao: “Tu svoju želju sam jasno izrazio, a neki moji prijatelji su za to pokazali istinsko interesiranje.”

-Nedavno su neki kineski zvaničnici, na primer zamjenik sekretara KP u autonomnom regionu Tibet, također pomenuli mogućnost moje posjete tom svetom mjestu u formi hodočašća – otkrio je dalaj lama.

U javnosti su se u posljednje vrijeme pojavile spekulacije o ublažavanju tenzija između dalaj lame i Kine, čije su vlasti ranije optuživale tibetanskog duhovnog vođu za pokušaj secesionizma.

Dalaj lama je Tibet napustio 1959. godine, nakon neuspješnog pokušaja dizanja pobune.

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top