CVIJANOVIĆ: U srijedu potpisivanje sporazuma o operativnoj saradnji MUPRS-a i SIPA-e

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da u srijedu, 16.decembra,  bude potpisan sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Kazala je da saradnja već postoji, a od srijede, kada se definiraju sve procedure, ponovo će biti funkcionalna.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodala da je policijska saradnja neophodna zbog građana.

Nije željela da komentariše navode da je ovim RS pokleknula pred državom, već istakla da je važno da su se jučer sastali ministri sigurnosti BiH unutrašnjih poslova RS-a, Dragan Mektić i Dragan Lukač, nakon čega je rečeno da treba da se pristupi inoviranju i jačanju već postojećeg protokola i procedura u saradnji MUPRS-a i SIPA-e.

Naglasila je da je to bilo neophodno definirati, a ne komentirati ko je koga prvi zvao ili ko je pokleknuo.

Cvijanović je najavila da će entitetska vlada o jučerašnjem dogovoru raspravljati i na današnjoj sjednici ističući da postoji potreba za saradnjom policijskih struktura i da je niko nije ni negirao.

Nakon što su nedavno pripadnici SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novom  izvršili pretres u Policijskoj stanici, Vlada RS-a je usvojila zaključak po kojem institucije RS-a prekidaju saradnju sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH, jer se tvrdilo da je pretres nezakonit.

 

Trafika|Ba