ĆUDIĆ: Počinje bitka za sve građane koji se žele izjasniti kao Bosanci i Hercegovci

Bitka za sve građane BiH koji se žele deklarisati kao Bosanci i Hercegovci počinje danas i svim pravnim mehanizmima ćemo se boriti protiv diskriminacije po osnovu izjašnjenja – kazala je danas zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić.

Zastupnici Skupštine KS-a usvojili su danas na sjednici zaključak kojim zastupnici Haris Pleho i Rasim Smajić iz BOSS-a, Nermin Bjelak iz BPS-a i Sabina Ćudić iz Naše stranke ostaju da rade u klubovima naroda po izjašnjenju u izbornom ciklusu 2014-2018., bez pasivnog biračkog prava u procesima u kojima je etnička pripadnost relevantna.

Ćudić je istaknula da je učinila sve što je u njenoj moći da ni na koji način ne usporava procese te da je na najlegalniji način tumačila odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK)  o ukidanju pasivnog biračkog prava po osnovi izjašnjenja.

– To ne znači da se mi slažemo s tom odlukom, ali je bitno da smo demonstrirali da nas ne interesuju materijalni motivi ili bilo kakvo učestvovanje u dijeljenju funkcija – kazala je.

Činjenica da je CIKBiH cijeli proces prepustio Skupštini KS-a, Ćudić je kazala da je to dokaz da sistem u BiH ne funkcioniše te da nije u funkciji građana BiH.

– Dobro je da se ovakve stvari dešavaju i pokazat ćemo apsurdnost sistema koji nije održiv – zaključila je.

Njen rok za žalbu CIK-u ističe sutra.

 

Trafika|Ba|Fena