CRNADAK: Cvijanović je trebala da se izvini Vučiću

 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odbacio je kao neosnovanu kritiku koju mu je uputila entitetska premijerka Željka Cvijanović, zbog izjave da Tariq El-Sawah, koji je iz zatvora u Gvantanamu prebačen u BiH, ne bi trebalo da predstavlja bezbjednosnu prijetnju po zemlju, ističući da, ako Cvijanović ima drugačija saznanja o spomenutom Egipćaninu trebala bi o tome upoznati nadležne institucije.

Crnadak je u izjavi Feni ponovio da, povodom prebacivanja El-Sawaha iz Gvantanama u BiH, nije davao nikakvu bezbjednosnu procjenu, nego se pozvao na stavove nadležnih agencija.

-Jučerašnjom izjavom  Cvijanović pokazuje da, nažalost, ništa ne razumije i samo ponavlja nedavne riječi svog šefa Milorada Dodika, ocijenio je Crnadak.

Upozorio je Cvijanović da bi trebalo da da objašnjenja građanima zbog činjenice da je pet pripadnika Specijalne policije MUPRS-a uhapšeno zbog oružane pljačke, 22. septembra prošle godine, kada su ukrali 617.000 KM.

– Cvijanović je očigledno zaboravila da u posljednje vrijeme najveću opasnost za bezbjednost građana predstavljaju pripadnici njene Specijalne jedinice MUPRS-a, koji vrše drumska razbojništva na putevima Republike Srpske, kao  i pojedini inspektori koji su se organizovano bavili prodajom droge, čak i u neposrednoj blizini škola- ukazao je Crnadak.

Osim toga, podsjeća da Vlada Željke Cvijanović još  nije objasnila zašto je jedan od uhapšenih  razbojnika iz Specijalne jedinice MUPRS-a nedavno određen da bude prvi pratilac premijera Srbije Aleksandra Vučića za vrijeme boravka u Srebrenici.

-Sramota je ono što se desilo premijeru Vučiću u Srebrenici, ali je još veća sramota što je MUPRS-a za njegovog prvog pratioca odredio osobu koja je već tada bila registrovana kao kriminalac i nasilnik. Cvijanović je trebala u proteklih deset dana uputiti izvinjenje premijeru Vučiću ili barem objašnjenje kako se takva osoba našla u njegovom neposrednom okruženju, jer se ovaj skandal desio na teritoriji Republike Srpske, od  MUP-a Republike Srpske i to upravo s premijerom Srbije, s kojom Republika Srpska ima specijalne i paralelne veze- naglasio je Crnadak.

Londonski The Guardian je ranije objavio da je Egipćanin Sawah, koji je prebačen u BiH, postao morbidno gojazan (težio je 181 kilogram) tokom više od 13 godina provedenih u Gvantanamu, što je teško naškodilo njegovom zdravlju.

Kao osumnjičenog eksperta za eksplozive Al-Qaide, SAD ga je svojevremeno optužio pred vojnom komisijom zbog materijalne podrške terorizmu, koja nakon sudskog osporavanja, više nema pravnu vrijednost.

Tvrdi se da je Sawah, ipak, postao razočaran terorizmom i da se transformirao do te mjere da je postao ateista.