Čović, Izetbegović i Ivanić s Mogerini pa s Erdoanom!

Kako se bliži kraj ove i početak naredne godine, za kada je najavljeno podnošenje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, intenziviraju se susreti bosanskohercegovačkih s evropskim zvaničnicima.

Tako će se, kako piše ,,Dnevni avaz”, u srijedu, 9. decembra, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović te članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić u Briselu sastati s Federikom Mogerini (Federica Mogherini), visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednicom Evropske komisije.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon toga čelnici bh. države ići će na audijenciju kod predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdo-gan), gdje će razgovarati o odnosima između dvije zemlje i borbi protiv terorizma.

Tema razgovora s Mogerini, kako saznaje “Avaz”, bit će sagledavanje stanja u
BiH, odnosno sumiranje rezultata zadataka koje je BiH morala ispuniti kako bi predala zahtjev za ulazak u predvorje Unije, a posebno onih koji su definirani zaključcima Vijeća EU za vanjske poslove.

Kao glavni uvjet za podnošenje aplikacije pred BiH je i dalje provedba Reformske agende uz funkcionalan mehanizam koordinacije.

 

 

Trafika|Ba