Corrias: Anoreksija je teško stanje koje društvo mora prepoznati

Anoreksija nije samo bolest, nego i izraz proširenog teškog stanja koje društvo mora biti u mogućnosti prepoznati i protiv čega se mora boriti – rekao je ambasador Italije Ruggero Corrias koji se danas susreo sa direktorom Narodnog pozorišta iz Mostara Šemsudinom Semom Gegićem, režiserom predstave “360 stepeni bijesa”, koja je izveo međunarodni teatar „Intimo“ iz Milana 21. marta u okviru festivala Sarajevska zima.

Predstava “360 stepeni bijesa” predstavlja  uspješan primjer kulturne saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine.

Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Elene Mearini, za koju je scenarij napisala Emina Gegić, a predstava, koja za temu ima problem anoreksije, održana je i u Tuzli i u Zenici uz veliki uspjeh i kod publike i kod kritičara.

U ovom spektaklu, koji je premijerno prikazan u junu 2013. u prostoru „Stecca 3.0“ u Milanu, učestvuju imena kao što su Mary Garret i Michele Villanova, oboje sa iskustvom rada u baletnom ansamblu milanske La Scale.

Poslije bosanskohercegovačkog uspjeha, „Intimo Teatro Internazionale“ – projekat eksperimentalnog teatra nastao u saradnji italijanskih i bosanskohercegovačkih umjetnika – održaće narednih mjeseci jednu mini turneju po Italiji.

Glavna tema sastanka između ambasadora Corriasa i direktora Gegića bila je i promocija buduće saradnje u oblasti kulture, posebno kada je teatar u pitanju, između italijanskih i bosanskohercegovačkih glumaca, saopćeno je Ureda za štampu i prevođenje Ambasade Italije u BiH.

 

Trafika|Ba|Fena