CIK BiH: Naloženo ponovno brojanje glasačkih listića sa 84 biračka mjesta iz 15 općina i gradova

Sinoć u ponoć je istekao zakonom propisan rok od tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode iz Centralne izborne komisije BiH procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH, a način dostave je propisan Uputstvom o procedurama za rješavanje po prigovorima i žalbama podnesenim izbornim komisijama i Odlukom o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine koju je CIK BiH donio 22. oktobra 2018. godine.

“Navedenim aktima je precizirano da se podnesci, u ovim slučaju zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića, dostavljaju neposredno u sjedište Centralne izborne komisije BiH ili putem faksa. Centralna izborna komisija BiH je procesuirala samo zahtjeve dostavljene na taj način”, navode iz CIK-a BiH.

U navedenom roku Centralna izborna komisija BiH je primila oko 100 podnesaka koji su zavedeni u 84 predmeta. Neki podnesci su objedinjeni jer su zahtjevi identični.

Među podnescima su bile i tri žalbe na odluku o utvrđivanju rezultata koje će zajedno sa izjašnjenjem CIK BiH biti dostavljene Apelacionom odjelu Suda BiH.