Cijena ruskog gasa za Ukrajinu dvostruko skuplja

Od 1. aprila cijena ruskog gasa za Ukrajinu bit će 480 dolara za hiljadu kubnih metara, rekao je danas ukrajinski ipremijer Arsenij Jacenjuk, nastupajući u parlamentu.

-Mi računamo na probleme Naftogasa Ukrajine s obračunom tih cijena – rekao je premijer.

Prema njegovim riječima, tekući deficit ukrajinskog naftnog preduzeća u 2014. godini iznosi 33,4 milijarde grivni (3,3 milijarde dolara).

Kako je ranije objavio Itar tas, Gasprom će od aprila ukinuti popust na gas od 100 dolara za Ukrajinu, koji je važio od 1. januara, tokom prvog ovogodišnjeg tromjesečja.

Cijena od 480 dolara, očigledno podrazumeva i ukidanje popusta na osnovu Harkovskog sporazuma, od također 100 dolara za hiljadu kubika.

Poslije prelaska Krima i Sevastopolja pod suverenitet Rusije, predmet takozvanog Harkovskog sporazuma između Rusije i Ukrajine je izgubio smisao, prenosi Itar tas.

Prema Harkovskom dogovoru, koji su 2010. godine potpisali ruski premijer Medvedev i tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, Ukrajina je pristala na produžetak zakupa sevastopoljske luke za potrebe ruske Crnomorske flote, koji je trebalo da istekne 2017., ali je produžen za 25 godina, do 2042. Moskva je zauzvrat pristala da snizi cenu prirodnog gasa za Ukrajinu za 100 dolara na svakih 1.000 kubnih metara.

Zbog veće cijene ruskog gasa Naftogas Ukrajine je najavio da će od 1. maja cijena gasa za stanovništvo biti povećana 50 odsto.

Premijer Ukrajine je upozorio da će zbog povećanja cijena gasa i struje, broj siromašnih porodica u zemlji porasti više od dva i po puta.

On je podsjetio da trenutno u Ukrajini ima 1,4 miliona domaćinstava (oko pet miliona građana) koje ne mogu da plate komunalne usluge. Novo povećanje cijene gasa dodatno će opteretiti kućne budžete i povećati broj siromašnih domaćinstava na oko četiri miliona porodica, za koje će vlada, kako je najavila uvesti socijalni program, prenosi Blic.