CHARLIE HEBDO: “Redakcija preživjelih” ne odustaje od Muhameda

Na naslovnoj strani prvog izdanja francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo od napada islamista na redakciju tog nedjeljnika, biće objavljena karikatura proroka Muhameda koji plače držeći natpis “Je suis Charlie” (Ja sam Šarli), ispod kojeg piše: “Sve je oprošteno!”.

Naslovna strana novog broja lista, na kojem rade preživjeli članovi redakcije desetkovane u prošlonedeljnom masakru u Parizu, dostavljen je medijima uoči objavljivanja u srijedu.

Tri miliona primjeraka “izdanja preživjelih” već je štampano i biće dostupno u 25 zemalja, na 16 jezika, prenio je France press.

Napad na redakciju lista Charlie Hebdo u kojem je 7. januara ubijeno 12 ljudi, izazvao je osude i saopsjećanje širom svijeta, propraćeno sloganom “Ja sam Šarli”, ali bi ponovno objavljivanje karikarure Muhameda moglo da razbijesni ekstremne muslimane, koji vjeruju da je zabranjeno slikati njihovog proroka na bilo koji način, podsjeća francuska agencija.

Međutim, preživjeli članovi redakcije zakleli su se da će očuvati tradiciju lista, čijih satira su meta sve religije, političari, javne ličnosti i aktuelni događaji.

Na njegovim stranama, često su provokativnim crtežima ismijavani islamistički ekstremisti.

Ranije je saopšteno da će novi broj lista biti štampan u milion, umjesto uobičajenih 60.000 primeraka, a imaće osam umjesto dosadašnjih 16 strana.

Malka je u izjavi za Francuski radio rekao da će se u novom broju prorok Muhamed, pored ostalih, “očigledno ponovo naći na meti satire, kako bismo pokazali da redakcija neće ni milimetra popustiti pred ekstremistima koji pokušavaju da je ućutkaju”.

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu srijedu u napadu na redakciju CharlieHebdoa ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su poslije napada da su “osvetili proroka Muhameda”.

List Charlie Hebdo je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bijes i održavanje protesta. Redakcija francuskog lista je zbog prijetnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

 

Trafika|Ba|Agencije

Foto: Bertrand Guay, Pool