CEMERON: Jedna nacija, jedno Ujedinjeno Kraljevstvo

Konzervativna stranka britanskog premijera Davida Camerona na putu je da vodi Veliku Britaniju i tokom narednih pet godina, iako je za malo ostala bez apsolutne većine, ukazuju preliminarni rezultati britanskih parlamentarnih izbora.

„Često se kaže da je samo jedna anketa bitna, a to je izborna noć i to nikada nije bilo tačnije. Ovo su odlični rezultati za konzervativce, njihov pozitivni plan je nagrađen“, istakao je Cameron, dodavši da je još rano govoriti o konačnim rezultatima.

Konzervativci su, kako se za sada procjenjuje, osvojili 316 zastupničkih mjesta od ukupno 650 u Donjem domu Parlamenta, dok su laburisti osvojili 239 mjesta, prenosi agencija Reuters.

Ukoliko se pokaže da su ovi rezultati tačni, bio bi to jedan od najslabijih izbornih rezultata Laburističke stranke ikada.

Navedeni rezultat znači da će u naredne dvije godine u Velikoj Britaniji vjerovatno biti održan referendum o njenom opstanku ili izlasku iz Europske unije, kao što je u predizbornoj kampanji obećao premijer Cameron.

„Jedna nacija, jedno Ujedinjeno Kraljevstvo – nadam se da ću tako moći upravljati ukoliko budem imao sreće da nastavim raditi kao premijer“, objavio je Cameron na svome zvaničnom Twitter profilu.

Izbori Velika BritanijaTrafika|Ba