CAMERON: Kraljica “prede” od zadovoljstva zbog Škotske

Britanski premijer David Cameron, ne znajući da su mikrofoni i kamere uključeni, ćaskao je s bivšim gradonačelnikom New Yorka Michaleom Blumbergom o svojoj nervozi zbog referenduma o nezavisnosti Škotske i o tome kako je kraljica Elizabeta II počela da “prede” od zadovoljstva kada joj je saopštio rezultate glasanja.

Snimak razgovora Camerona i Blumberga, objavio je danas “Sky news”.

Na snimku se čuje kako Cameron opisuje da je kraljica “prela od zadovoljstva”, pošto joj je telefonom javio da je “sve u redu i sve OK”, poslije referenduma na kojem su Škoti odbacili nezavisnost.
“Nije smjelo da dođe do te tačke. Na kraju i nije. Rekao sam da ću pronaći te kompanije koje rade istraživanja i da ću ih tužiti zbog čira na želucu, jer su me tako nervirale”, rekao je Cameron Blumbergu.

Portparol Bakingemske palate rekao je da nikada ne komentariše razgovore između premijera i kraljice.

Kraljici je zabranjeno da se postavlja na određenu stranu u političkim debatama i rijetko u javnosti iznosi lično mišljenje, podsjetio je AP.

Zato je i iznenadila javnost, kada je uoči referenduma, izjavila da “Škoti treba dobro da razmisle o svojoj budućnosti” prije nego što glasaju.

Poslije referenduma, Elizabeta II je pozvala građane Ujedinjenog Kraljevstva na jedinstvo, da budu zajedno u duhu uzajamnog poštovanja i podrške.

 

Trafika|Ba|Agencije