CAMERON: Borba sa IS može da potraje godinama

Britanski premijer David Cameron upozorio je danas, na početku debate u parlamentu o priključivanju Londona vazdušnim napadima pod vodstvom SAD na ciljeve Islamske države (IS) u Iraku, da bi kampanja protiv IS mogla da potraje godinama.

“Ovo će biti misija za koju neće biti potrebni mjeseci već godine, ali ja vjerujem da mi moramo da se pripremimo za tu obavezu”, rekao je šef britanske vlade.

Višečasovna debata, kako prenosi AFP, počela je govorom Camerona, a odluka o priključivanju Londona savezu koji se bori protiv IS trebalo bi da bude usvojena jer ima podršku glavnih opozicionih stranaka, kao i vlade.

Cameron je pozvao Britaniju da ne strahuje od ponovnog ulaska u konflikt u Iraku, gdje je imala trupe koje su napustile tu državu 2011.
“Suočavamo se sa strahotom protiv koje cijeli svijet mora da se ujedini, a kao što je to uvijek bio slučaj u odbrani slobode, demokratije i pravde, Britanija će dati svoj doprinos”, kazao je Cameron nedavno na sjednici Generalne skupštine UN.

AFP javlja da su britanske vojne letjelice već spremne za početak napada na IS, a i prema procjeni ministra odbrane Majkla Falona, ta vojna akcija mogla bi trajati godinama.

Francuska je u petak bila prvi sazevnik koji se priključio SAD u napadima u Iraku, a očekuje se da će Belgija i Holandija, takođe, uputiti svoje avione narednih nedjelja.

Pred glasanje poslanici su pojasnili da neće biti upućivanja kopnenih snaga u Irak, a da priključenje vojnim akcijama u Siriji zahtjeva dodatnu odluku.

 

Trafika|Ba|Agencije