BUFFETT: Nisu vam krivi bogataši što ste vi siromasi!

Treći najbogatiji čovjek na svijetu prema Forbesovoj listi, američki investitor Warren Buffett, u komentaru koji je objavio ugledni Wall Street Journal napisao je da bi za veliku nejednakost u primanjima u Americi trebalo prestati svaljivati krivnju na bogataše.

-Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati – napisao je Buffett, koji je prema procjenama težak 71,3 milijarde američkih dolara.

Spominjući Henryja Forda i Stevea Jobsa kao primjere inovatora, Buffett je naveo da i bogatašima treba priznati zasluge jer je ‘većina njih američkoj ekonomiji dala briljantne inovacije ili upravljačku izvrsnost’.

Istovremeno, Buffett tvrdi da nejednakost u primanjima nije moguće smanjiti povećavanjem minimalca, što je trenutno veliko političko pitanje u Americi, ali ni metodama poput poboljšavanja kvalitete obrazovanja.

Njegovo je rješenje osnaženje državnog programa poznatog po kratici EITC (Earned Income Tax Credit), a riječ je o sniženju poreza po ostvarenom dohotku za radnike s nižim primanjima. Buffettova je ideja da se program proširi na veći broj građana, čija bi se primanja s vremenom povećavala pa bi ukupan trošak ovog programa u konačnici krenuo prema dolje, a rezultat bi bio smanjenje nejednakosti.

Prema njemu, povećanje nejednakosti je ‘neizbježna posljedica’ napredne tržišne ekonomije, a kaže i da je do razlika u plaćama došlo jer nije svatko u stanju raditi isti posao.

-Nema nikakve urote iza sljedeće tužne činjenice: Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati. I nije istina da bogati nemaju zasluga. Većina njih američkoj je dobrobiti pridonijela briljantnim inovacijama ili upravljačkom ekspertizom. Svi danas živimo kudikamo bolje zahvaljujući Henryju Fordu, Steveu Jobsu, Samu Waltonu i ljudima poput njih – napisao je Buffett, prenosi Jutarnji.hr.

 

Trafika|Ba