BRISEL: Sankcije Rusiji do septembra?

Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu treba produžiti do septembra, stoji u nacrtu zaključaka vanrednog zasjedanja 28 šefova diplomatija Evropske unije koje je danas počelo u Briselu, ali stav Grčke se još ne zna.

“Restriktivne mjere koje su uvedene u martu 2014. zbog narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine a potom proširene, treba produžiti do septembra 2015”, piše u nacrtu koji su za ministre jutros pripremili ambasadori zemalja članica.

U tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da se predstavnik jedne države ogradio od teksta, što se bez ikakve sumnje odnosi na Grčku.

Ukoliko ni novi ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocias ne prihvati nacrt zaključaka, konačnu odluku ministri će prepustiti šefovima država i vlada koji treba da zasjedaju u februaru.

Kocias se prije današnjeg sastanka katko obratio novinarima u Briselu i rekao da Grčka teži da se u Ukrajini “što prije vrati mir i stabilnost”.
“Radimo na tome da smanjimo jaz između EU i Rusije”, rekao je on, ali je izbjegao da odgovori na direktno pitanje kakav je stav Grčke prema sankcijama.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linčevičius rekao je da ne vjeruje da će prvi korak novoizabrane vlade biti da ugrozi jedinstvo Evrope.
“Ukrajinci ginu svaki dan i očekuju od nas da budemo dosljedni i produžimo sankcije, a vidjećemo kako će se Grčka postaviti”, izjavio je on.

On je optužio Rusiju da je oružanom, obavještajnom i logističkom podrškom proruskim aktivistima dovela do pogoršanja situacije na terenu.
“Mora se reći: Rusija vodi rat protiv Ukrajine”, kazao je on.
Brisel 02

 

Trafika|Ba|Agencije