Branimir Glavaš pušten na slobodu

Nešto prije 13 sati iz mostarskog zatvora na slobodu je izašao Branimir Glavaš, a na izlazu su ga dočekale brojne ekipe iz BiH i regije te njegov bliski suradnik Ivan Drmić.

Pretpostavlja se da će zajedno otići u Drnovce kod Gruda gdje Glavaš ima obiteljsku kuću.

Glavaš je pušten na slobodu nakon rješenja Suda BiH kojim je naloženo njegovo puštanje iz zatvora, a na temelju odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o ukidanju pravomoćne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin.

Ustavni sud Republike Hrvatske 12. siječnja ukinuo je presudu Vrhovnog suda o osmogodišnjoj zatvorskoj kazni za Glavaša za ratni zločin. Zagrebački županijski sud raspisao je potom tjeralicu za Glavašem jer je ostala na snazi nepravomoćna presuda u trajanju od deset godina. Prema toj tjeralici, u slučaju da stupi na tlo Republike Hrvatske Glavaš bi bio uhićen.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević rekao je da je danas u ime svoga branjenika Glavaša uložio zahtjev Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da ukine istražni zatvor temeljem tjeralice zagrebačkog Županijskog suda. Tvrdi da za to nema zakonske osnove jer je Glavaš više od pet godina proveo u istražnom zatvoru.

Od ukupno pet godina i četiri mjeseca neslobode, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima “garaža” i “selotejp” zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Kaznu zatvora od osam godina potvrdilo je i pravosuđe BiH gdje je odlučio odslužiti zatvor.

 

Trafika|Ba