BOSIĆ: Odgovornost za korumpirani tok izbora snose i institucije RS-a

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da veliku odgovornost za „korumpirani tok izbora koji se svaki put desi u RS-u, snose institucije RS-a koje svojim nečinjenjem ostavljaju prostor za mahinacije koje se ponavljaju iz godine u godinu“.

Pita i zar tužilaštvo ne bi trebalo da pokrene istrage protiv onih koji su odgovorni za kršenje izbornog procesa te konstatira da odgovornost zbog svega nije samo na Centralnoj izbornoj komisiji BiH nego i nadležnim institucijama RS-a i BiH.

Bosić je, nakon sastanka sa šefom Misije OSCE-a u BiH Džonatanom Murom, rekao na pres-konferenciji da protekli opći izbori nisu protekli u potpunoj demokratskoj atmosferi, „prije svega, jer je RTRS kao servis svih građana bio više nego pristrasan tokom vođenja izborne kampanje u korist SNSD-a i vladajuće koalicije“.

-Svjedoci smo velikih nepravilnosti u procesu glasanja, velikog broja ponovljenih prebrojavanja koja su u toku i SDS je uputio niz konkretnih primjedbi na sam tok glasanja i prebrojavanja glasanja. Sada smo uvjereni da Tužilaštvo i policija RS-a, kao i SIPA nisu ništa uradili da spriječe bilo kakvu krađu, nepravilnost ili kupovanje glasača na izborima iako svi u RS-u znaju ko je šta radio i na koji način – rekao je lider SDS-a.

Nevjerovatno je, kaže, da policija ništa nije uradila iako je jedna osoba prijavila da se u automobilu u Banjoj Luci prepravljaju birački zapisnici.

Predstavnicima OSCE-a su skrenuli pažnju na ove probleme, a kako kaže Bosić, nažalost „međunarodna zajednica velikim dijelom žmiri na ono što se dešava u BiH i RS-u, veoma često s opravdanjem da nema idealnih izbora i da ima nepravilnosti u drugim zemljama, iako to nije nikakvo opravdanje“.

Šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur je također rekao da ima puno otvorenih i ozbiljnih pitanja u vezi s rezultatima izbora te rokom prebrojavanja glasova.

-Pokušat ću sutra ili prekustra da se sastanem s kolegama u CIK-u da bih detaljnije saznao u čemu je stvar s brojanjem glasova – rekao je Mur.

Nada se da će vlasti biti formirane u bliskoj budućnosti, jer je to potrebno za sve građane u BiH.

U tome će, kaže, OSCE igrati pozitivnu ulogu koliko mogu, kao partneri i CIK-a i svih političkih stranaka.

Kazao je da nije opravdanje, ali izbori nikada nisu savršeni ni u jednoj zemlji, a da se moraju provesti istrage ukoliko su dostavljeni dokazi o nepravilnostima.

Ambasador Mur je naveo da BiH mora naći svoj put naprijed, uključujući i poziciju i opoziciju.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je ponovio da je ta stranka zainteresirana da učestvuje u dogovoru o formiranju skupštinskih većina i u RS-u i na nivou BiH, ali je rekao da treba sačekati konačne rezultate izbora.

Ponovio je da je SDS napravio značajan rast na oba parlamentarna nivoa i vjeruje da će biti skupštinskih većina koje će provesti promjene.

Negirao je tvrdnje iz SNSD-a da postoji raskol u SDS-u, navodeći da time Milorad Dodik i Igor Radojičić “govore u kakvoj situaciji se nalazi Milorad Dodik koji je doživio veliki pad”.

 

Trafika|Ba|Fena