BOSIĆ: Dodik se provukao kroz “iglene uši“

Milorad Dodik se u trci za predsjednika RS-a provukao kroz “iglene uši“ – rekao je danas lider SDS-a Mladen Bosić ističući da još očekuje da se otkrije da li je pobjedi predsjednika SNSD-a pomogao “izborni inžinjering“.

Međutim, i ako se, kako kaže, potvrdi pobjeda Dodika, Bosić smatra da lider SNSD-a više neće biti “neprikosnoveni vladar u RS-u, jer već sada mora da moli“ i najmanje stranke i svakog poslanika te predstavnike i bošnjačkih stranaka da bi imao skupštinsku većinu.

“Poraz Milorada Dodika“ je ilustrirao i činjenicom da će SNSD u parlamentu BiH imati jednu četvrtinu manje poslanika nego dosad, što po njemu znači da Dodik “više nije vladar situacije na nivou BiH“.

Kazao je i da se koalicioni partneri koje spominje Dodik, DNS i socijalisti, nisu još izjasnili da su dio “tijesne” skupštinske većine sa SNSD-om na nivou RS-a.

-Uvjeren sam da je struktura Saveza za promjene čvršća, nego njihova. Dodik i Igor Radojičić se bave spletkaranjem što je dokaz u kakvoj su slaboj situaciji i kako Dodika ne bi pitali zašto je na ovim izborima dobio manje glasova – naveo je predsjednik SDS-a.

Ističući da “ima mnogo neregularnosti u rezultatima izbora za predsjednika RS-a”, Bosić je dodao da će stoga Savez za promjene, čiji je SDS član, uložiti prigovor Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Ukoliko CIK uvaži njihove prigovore, tražit će novo brojanje glasova i ekspertizu nevažećih glasačkih litića da bi se vidjelo da li izbori “imaju legitimitet”.

Kao jedan od primjera neregularnosti naveo je glasanje u Višegradu, gdje je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika RS-a Milorad Dodik dobio 113 glasova, a kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić nije dobio nijedan.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić danas je rekao da će raditi na definiranju parlamentarne većine u Predstavničkom domu parlamenta BiH i formiranju Vijeća ministara BiH u kojem će biti članice Saveza za promjene.

I on je ocijenio da je Milorad Dodik “ucijenjen od svih potencijalnih partnera u eventualnoj skupštinskoj većini u RS-u“.

Tome u prilog, kazao je, govori i to da u SNSD-u više ne spominju ni referendum u RS-u, već “blagim i nježnim riječima nastupaju prema potencijalnim političkim partnerima za skupštinsku većinu“.

On je dodao i da će biti zanimljivo vidjeti da li će lider HDZ-a Dragan Čović preduzeti na sebe pravo da odlučuje ko su legitimni predstavnici srpskog naroda za formiranje vlasti nakon ovih izbora, budući da je ranije tvrdio da su drugi odlučivali o legitimnim hrvatskim predstavnicima.

Trafika|Ba|Fena