Borba protiv ebole postaje utrka za novcem

Svjetska zdravstvena organizacija počela je treće vanredno zasjedanje o epidemiji ebole. Istovremeno, velike svjetske farmaceutske kompanije ubrzano rade na razvoju eksperimentalne vakcine protiv tog virusa, a kako sada stvari stoje, američka firma Johnson & Johnson je najbliža pronalasku formule za tu vakcinu.

U Sijera Leoneu volonteri i zdravstveni radnici obilaze gusto naseljena područja, u nadi da će povećati svijest o epidemiji ebole.

Akcija od vrata do vrata posljednja je u nizu napora da se obuzda širenje te bolesti. Do sada je od posljedica virusa ebole smrtno stradalo blizu 4.500 ljudi, uglavnom u zemljama Zapadne Afrike.

Upravo je ta brojka bila povod da WHO održi treće vanredno zasjedanje u Ženevi, a teme ovog sastanka su bile propisi vezani za transport, mjere detekcije i nove vakcine.

Volonteri za vakcine

“Testiranja vakcina će se vršiti na velikom broju volontera i značajna su u smislu sigurnosti i imunogenetike. Podaci koje dobijemo od tih prvih testova ključni su za određivanje doza testiranja koja se trebaju provesti u Africi”, kazala je Marie Paul Kieny iz WHO-a.

Američka kompanija Johnson & Johnson ubrzano radi na proizvodnji lijekova, a kako tvrde iz ove firme, do kraja maja iduće godine bi trebali imati gotovih 250.000 vakcina.

S druge strane, britanska kompanija Glaxo-Smith Kline najavila je prve vakcine do kraja ove godine te moguću saradnju s Johnson & Johnsonom. Tim povodom, sastanku WHO-a u Ženevi prisustvovao je direktor sektora za istraživanje Johnson & Johnsona Paul Stoffels.

“Razmatramo saradnju s GSK-om, ali i s drugim farmaceutskim kompanijama, poput Pfizera. Cilj nam je povećati biološku proizvodnju. Potrebno je da ubrzamo punjenje vakcina, a za to su neophodna posebna sterilna okruženja. Ali, svakako da ćemo sve znanje o tome kako će vakcine djelovati i hoće li biti uspješne podijeliti s ostatkom industrije, kako bismo ubrzali proizvodnju tih vakcina”, rekao je Stoffels.

Međutim, pojedini analitičari vjeruju da se namjerno pravi nepotrebna panika.

“Smatram da su teme poput vakcine protiv ebole odlične za naslovnice, to smo vidjeli i s Tamifluom prije nekoliko godina”, kaže menadžerica Fonda Schroders Jessica Ground.

Panika u SAD-u

Iako zdravstveni stručnjaci tvrde da je šansa za izbijanje epidemije u SAD-u ekstremno niska, panika se brzo širi tom zemljom. Većinu zaštitnih odjela koje nose medicinski radnici proizvodi kompanija iz New Yorka, a dionice te firme su narasle za 300 posto.

Također, dionice kompanije koja proizvodi maske za lice porasle su za 245 posto od početka izbijanja epidemije, a i prodaja gumenih rukavica i proizvoda za dezinfekciju u naglom je porastu.

Za veliki profit ne bore se samo velike kompanije. Jedna osoba iz Las Vegasa koja je prije nekoliko godina kupila prava na internet domenu ebola.com sada tu stranicu prodaje za 150.000 dolara.

Trafika|Ba|AlJazeera