BOJIĆ: Hrvatska i Srbija daleko ispred BiH po pitanju prava LGBT osoba

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić izjavio je danas da su Srbija i Hrvatska daleko ispred Bosne i Hercegovine u pogledu zakonodavstva u oblasti prava LGBT osoba.

To je izjavio nakon sastanka u Sarajevu s posebnim izaslanikom State Departmenta za ljudska prava LGBT osoba Randyjem Berryjem, s kojim je razgovarao o načinima sistemskog rješavanja diskriminacija s kojima se susreću i pripadnici LGBT populacije.

Bojić je naglasio da se pred BiH nalazi dio obaveza koje je preuzela potpisivanjem međunarodnih konvencija, te da će sve te obaveze, putem nadležnih institucija, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, biti implementirane.

Ističe da posebno treba imati u vidu da je penziono i invalidsko osiguranje, kao i mnogi drugi propisi iz kojih proizilaze i prava LGBT osoba, u nadležnosti entiteta, tako da će entiteti imati veliki broj obaveza u kontekstu implementacije LGBT osoba u BiH.

Informirao je da su na sastanku razmijenili iskustva, te da je Berryja obavijestio o tome šta je BiH do sada uradila kada je u pitanju rad Zajedničke komisije za ljudska prava o pitanju LGBT osoba.

Podsjetio je na tematsku sjednicu Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održanu povodom Međunarodnog dana LGBT osoba na kojoj je doneseno više zaključaka, od kojih je izdvojio to da su zadužili Instituciju ombudsmana da pripremi specijalni izvještaj o poziciji i pravima LGBT osoba u BiH.

Taj izvještaj će, istakao je, poslužiti kao značajna pretpostavka za donošenje zakonodavstva u oblasti zaštite prava LGBT osoba.

Jedan od zaključaka, dodao je, bio je i taj da Ministarstvo za ljudska prava treba da pripremi i u parlamantarnu proceduru uputi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije koji će osigurati dodatna prava ovoj populaciji.

Bojić je tokom sastanka s Berryjem napomenuo da je BiH “tradicionalno društvo” u kojem stavovi islamske  zajednice, katoličke i pravoslavne crkve imaju značajnu ulogu u pogledu pitanja LGBT osoba.

S tim u vezi, dodao je, ovo kao i ostala pitanja koja je BiH preuzela u kontekstu pridruživanja Evropskoj uniji, bit će predmet rasprave Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), kao i na svim ostalim nivoima vlasti.

Posebni izaslanik State Departmenta za ljudska prava LGBT osoba Randy Berry istakao je na pres-konferenciji da je saradnja između civilnog društva i bh. institucija ključni element, te izrazio zadovoljstvo povodom granta koji će danas biti dodijeljen Sarajevskom otvorenom centru.

– Ponosni smo što možemo pružiti podršku Sarajevskom otvorenom centru i njihovim partnerima putem našeg globalnog fonda za jednakopravnost sastavljenog iz vladinih institucija i privatnog sektora, posvećenih zaštiti prava svih osoba – kazao je Berry.

Kako je rekao, iz vlastitog iskustva shvatili su da je rješavanje pitanja diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja projekt koji ima mnogo izazova, te da je to proces koji će trajati i naglasio da su potrebni liderstvo, vidljivost i upornost da bi se došlo do napretka u tom procesu.

Poručio je da će SAD pružiti podršku BiH u njenim nastojanjima da se osigura jednaka zaštita po zakonu za sve ranjive i marginalizovane populacije, uključujući i pripadnike LGBT populaciju.

Direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić pozdravio je inicijativu SAD-a da se imenuje posebni izaslanik za ovo pitanje, te da se temi koja do sada nije bila prioritetna konačno posveti više pažnje i da se krene ka istinskim promjenama.

Zaključio je da je potrebno još mnogo posla da bi sve osobe u BiH bile jednake, te da bi se svi u BiH trebali baviti pitanjima kako unaprijediti položaj svakog pojednica u bh. društvu.

 

Trafika|Ba