Blizu 100 žena i djevojaka iz Njemačke otišlo na ratišta u Siriju i Irak

Njemački mediji navode da je blizu 100 ženskih osoba iz Njemačke otišlo u Siriju i Irak kako bi se pridružili svojim supruzima ili kako bi i same učestvovale u sukobima.

Prema pisanju lista “Der Spiegel”, oslanjajući se na podatke njemačkih sigurnosnih službi, blizu 100 ženskih osoba starosne dobi od 16 do 27 godina otišlo je u ratna područja.

Navodi se da su pojedine ženske osobe, koje su otišle u Irak i Siriju, postale radikalne pod utjecajem svojih muževa. Dodaje se kako su pojedine žene otišle u ratna područja kako bi se udale za vojnike koje su upoznale preko interneta.

Napominje se da je većina žena u ratna područja u Iraku i Siriji tokom prošlog ljeta napustila Njemačku.

Njemački mediji navode kako teroristička organizacija ISIS koristi ženske osobe kao špijune i bombaše samoubice.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je izjavio da je do sada blizu 600 osoba iz Njemačke otputovalo u Siriju i Irak kako bi se pridružili ISIS-u.

Federalna vlada Njemačke u srijedu je rapravljala o nacrtu zakona kojim bi se krivično gonili stanovnici te zemlje koji namjeravaju da putuju van Njemačke kako bi učestvovali u terorističkim kampovima. Nacrt zakona je upućen na usvajanje u Federalni parlament.

Prema nacrtu zakona koji je pripremilo Ministarstvo pravde Njemačke, putovanje izvan zemlje u cilju planiranja terorističkog napada smatra se krivičnim djelom.

Inače, teroristička organizacija ISIS je u junu prošle godine pokrenule veliku ofanzivu prvenstveno na Mosul, Tikrit, a poslije i na druge iračke gradove. ISIS trenutno kontroliše sjeverne dijelove Iraka i Sirije. Koalicione snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) već nekoliko mjeseci izvode zračne napade protiv militanata ISIS-a.

ISIS je 29. juna saopćio da osniva halifat, a na čelo te države imenovali su svoga čelnika Abu-Bakra Al-Baghdadija. Militanti ISIS-a do sada su kidnapovali i odsijecanjem glave usmrtili nekoliko novinara i humanitarnih aktivista čime su zgrozili svjetsku javnost.

 

Trafika|Ba|AA