BIHAMK: Snijeg i dalje stvara probleme u saobraćaju

Snijega na kolovozu u četvrtak ujutru ima na putevima u istočnim, centralnim i zapadnim krajevima BiH, kao i preko pojedinih planinskih prevoja, objavili su iz Bosanskohercegovačkog automoto kuba (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putevima: Šuica-Livno-Kamensko, Ripač-Vrtoče i Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, dok se zbog snijega na kolovozu usporeno saobraća na putevima: Glamoč-Mliništa-Mrkonjić Grad, Olovo-Kladanj, Sarajevo-Foča, kao i na širem području Romanije. Poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima, navode iz BIHAMK-a.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da prilagode vožnju trenutnim uslovima i stanju na putevima te da na put ne kreću bez zimske opreme. Posebnu pažnju vozači bi trebali posvetiti pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu. Vozače koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno preko planinskog prevoja Borova Glava, upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, zaključuju iz BIHAMK-a.