BiHAMK: Neophodna oprezna vožnja zbog snijega na kolovozu

U sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim krajevima Bosne i Hercegovine jutros pada snijeg koji se zadržava na kolovozu. U tim područjima Bosanskohercegovački auto-moto klub (BiHAMK) savjetuje maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apeluju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama u višim predjelima: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Šuica – Kupres i Bosansko Grahovo – Drvar, dok zbog mjestimičnih sniježnih nanosa usljed jakog vjetra upozoravamo na dionicu Livno – Šuica. Na regionalnom putu R-418 Prozor – Mokronoge (Tomislavgrad) zbog loših uvjeta za vožnju obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila.

U ostalim krajevima saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je mjestimična poledica moguća na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Magla na pojedinim dionicama smanjuje vidljivost, kao na putu Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 30 metara.