BiHAMK: Na bh. putevima smanjena vidljivost zbog magle

Magla još uvijek smanjuje vidljivost u višim predjelima, kotlinama i uz riječne tokove u Bosni i Hercegovini. Izdvajaju se putevi u dolinama rijeka Bosne, Spreče, Lašve i Save, kao i putevi na širem području Bihaća, javlja Anadolu Agency (AA).

Sitniji odroni zemlje ili kamenja, mogući su na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. U južnim krajevima učesnici u saobraćaju trebaju obratiti pažnju na jake udare vjetra. Na svim putnim pravcima savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas, na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

U toku su radovi na sanaciji mosta na magistralnom putu M-5 na ulazu u Ključ, zbog čega vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Sanacioni radovi izvode se i na autoputu A-1 na dionicama Sarajevo zapad-Lepenica i Visoko-Kakanj, kao i na magistralnim putevima M-18 Semizovac- Olovo-Kladanj i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce.

Radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore izvode se na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, zbog čega je na ovoj dionici na snazi obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 tona mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.