“BiH je nova arena za sukob Rusije i Zapada”

Bosna i Hercegovina je postala nova arena sukoba Rusije i Zapada, piše moskovski dnevnik Komersant.

Kako navodi ovaj ruski list, BiH je to postala pošto je Moskva podržala održavanje referenduma u Republici Srpskoj, a na Zapadu smatraju da je to korak ka otcjepljenju RS, kako se ne bi dozvolila integracija BiH u EU i NATO.

Dnevnik piše da je Moskva krajem prošle nedjelje ocjenila kao opravdanu odluku parlamenta RS o referendumu o povjerenju pravosudnom sistemu u zemlji, čime je, kako ocjenjuje, “jednoznačno podržala odluku predsednika RS Milorada Dodika koji je inicirao referendum o faktičkom izlasku iz pravnog sistema Bosne”.

Komersant navodi da je “Moskva krenula u odbranu bosanskih Srba”, jer je najprije ambasador Rusije u Sarajevu Pjotr Ivancov izjavio da niko nema pravo da ignoriše odluku parlamenta RS, a da je poslije njega u zaštitu istupilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pitanje referenduma u RS je drugo ozbiljno razmimoilaženje Rusije i Zapada, kada je riječ o BiH. Početkom jula, Rusija je uložila veto na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, a poslije toga ruski ambasador nije otišao na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrnici.

“Ta razmimoilaženja su posljedica dubokih neslaganja Rusije i Zapada kada je riječ o Bosni. U Briselu i Vašingtonu podržavaju njenu integraciju u EU i NATO, zbog čega se trude da povećaju njenu funkcionalnost”, piše list.

“Moskva evroatlantske perspektive Bosne ne podržava i zato se zalaže za čvrsto ispunjavanje Dejtonskog sporazuma”, dodaje Komersant.

Dnevnik dodaje da, uzimajući to u obzir, analitičari ocjenjuju da je logična podrška Moskve Dodiku.

Komersant, međutim, ocjenjuje da je računanje Moskve na Dodika “itekako pod znakom pitanja”.

“Dodik je već desetak puta prijetio da će sprovesti referendum, uključujuči o izlasku iz Bosne, ali su sve te prijetnje neostvarene. Kao drugo, Dodik ne može da se ponaša bez gledanja na ‘starijeg brata’ – Beograd. A premijer Srbije Aleksandar Vučić koji se zalaže za integraciju sa EU, posavjetovao mu je da još jednom dobro porazmisli o odluci o održavanju referenduma”, piše Komersant.

Trafika|Ba|Komersant