Biden se ispričao Erdoganu za riječi da Turska propušta islamiste

Američki potpredsjednik Joe Biden ispričao se u subotu turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zato što je rekao da je turski čelnik priznao pogreške svoje zemlje jer je pustila strane islamističke borce da odu u Siriju, javila je američka televizija Fox News.

Biden je razgovarao s Erdoganom kako bi “razjasnio” riječi koje je izgovorio na Sveučilištu Harvard u četvrtak i ispričao se za “bilo kakav zaključak” da je Turska ili njezini saveznici namjerno opskrbljivala ili pomogla rast Islamske države ili drugih ekstremističkih skupina u Siriji, objavila je Bijela kuća, prenosi agencija Hina.

Erdogan je zanijekao da je to rekao i rekao je da će Biden za njega biti “prošlost” zbog riječi izgovorenih na Harvardu ukoliko ne popravi situaciju.

Taj govor je bio posebno loš za potpredsjednika koji ima iza sebe povijest gafova i improviziranih opaski koje su izazivale probleme.

Tako je 2010. nakon što je predsjednik Barack Obama potpisao zakon o zdravstsvenom osiguranju pred kamerama televizija rekao pred mikrofonom predsjedniku kako je to “j….. velika stvar”.

Biden je u četvrtak također opisao Erdogana kao prijatelja ali je natuknuo kako je ovaj u privatnom razgovoru rekao: “Bili ste u pravu. Puštamo previše ljudi”.

Turska upravo nastoji zatvoriti granicu sa Sirijom.

Erdogan je međutim rekao o tim Bidenovim riječima: “Nikad nisam rekao (Bidenu) da smo napravili pogrešku, nikada. Ako je on to rekao…, onda nam se mora ispričati”.
“Strani borci nikad nisu ušli u Siriju iz naše zemlje. Oni mogu doći u našu zemlju kao turisti i preći u Siriju, ali nitko ne može reći da su prešli s oružjem u rukama”.

Erdogan je kazao kako je Truska spriječila 6.000 osumnjičenih džihadista da uđu u zemlju i deportirala još 1.000.

Ova razmirica dolazi u trenutku kad se očekuje da Turska, članica NATO-a, odredi svoju ulogu u koaliciji koju predvodi SAD protiv Islamske države koja je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, u nekim slučajevima uz tursku granicu.

Turski parlament je ovaj tjedan odobrio vladi da može vojno
intervenirati preko granice u Siriji i Iraku te da strane snage mogu koristiti turski teritorij.

Dan ranije su Biden i Erdogan razgovarali telefonom o tome kako njihove zemlje mogu surađivati u slabljenju i uništavanju Islamske države i obnovi sigurnosti i stabilnosti u regiji, javila je Bijela kuća.

Biden je na Harvardu rekao kako su najveći problem SAD-a saveznici i njihov odnos prema građanskom ratu u Siriji.

– Turci…Saudijci, Emirati i drugi. Što su oni činili? Bili su tako odlučni srušiti (sirijskog predsjednika Bashara) al-Assada da u biti imaju sunitsko-šijitski rat” – rekao je Biden.

– Davali su stotine milijuna dolara i tone oružja svakome tko bi se borio protiv Assada, ali ljudi koje su oni opskrbljivali bili su al Nusra i al Qaeda i ekstremistički elementi džihadista koji su dolazili iz drugih dijelova svijeta – rekao je.

 

Trafika|Ba|Agencije