BEOGRAD: Završen 22. Ministarski sastanak OESS-a

 U Beogradu je kasno sinoć završen 22. Ministarsko vijeće OESS-a, na kojem su glavne teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promjene, kao i rusko-turski spor poslije obaranja ruskog zrakoplova, javlja Tanjug.

 Predsjedatelj OESS i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u završnom govoru da su tijekom sastanka ulagani napori da se postigne konsenzus o brojnim pitanjima, ali da u pojedinim to nije bilo moguće.

“I pored toga, vjerujem da je sastanak odr an u konstruktivnoj i iskrenoj atmosferi, kao i da će ta ozračje doprinijeti da se tijekom narednog predsjedanja riješe otvorena pitanja i nadiđu razlike, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da za vrijeme srpske predsjedanja nije riješeno mnogo problema, da je možda moglo da se donese više odluka, ali da mu se čini da je duh članica pozitivan i da je organizacija na dobrom putu.

Da nismo usvojili nijednu odluku večeras, bio bih spreman proglasim da više nema organizacija, jer nema svrhu ukoliko nema volje za kompromisom. Da je diskusija trajala još pola sata, bio bih u iskušenju da bacim suzavac, rekao je Dačić, podsjetivši da je bio ministar unutarnjih poslova Srbije.

 Dačić je sudionike pozvao da ponovno dođu u Beograd, ističući da će Srbija, iako više neće biti predsjedavajuća OESS, sa svoje strane uvijek davati ključni doprinos miru i rješavanju konflikata.
Neki od vas su imali sumnje kako će Srbija obavljati ovaj posao. Posebno mi prija što je Srbija sa raznih strana pohvaljena za način na koji je predsjedavala OESS-om, rekao je Dačić i istaknuo da se Srbija trudila da bude dobar posrednik, a ne sudac.

 Dačić je dodao da su ministri vanjskih poslova imali niz bilateralnih sastanaka i da se nada da je njihov boravak u Beogradu bio produktivan.

 On je podsjetio da je beogradski skup održan u znaku 40 godina od Helsinške povelje, na čijim principima počiva ta organizacija.

 Dodao je kako je i pored razlika koje su iskazane, zadovoljan tonom sastanka, te da to pokaszuje da Srbija i Beograd “pogoduju tonu kompromisa”.

 Među prijedlozima izjava koje nisu usvojene nalazi se, na primjer, ona u vezi sa slobodom okupljanja, izjašnjavanja i medija.

 Veleposlanica Crne Gore pri OESS-u Slavica Milačić, u ime svoje i više zemalja, izrazila je žaljenje to kompromis o ovom pitanju nije postignut i izrazila nadu da će se raditi na povećanju sigurnosti novinara.

 Ministarskim vijećem je okončano jednogodišnje predsjedanje Srbije organizacijom, koje je, prema ocjeni sudionika, bilo vrlo uspiješno.

 Tijekom dvodnevnog skupa Beograd je bio diplomatska prijestolnica Europe i svijeta, ugostio i 1.700 delegata i 44 šefa diplomatije.

Glavne teme koje su okupirale sudionike bile su prijetnje terorizmom, sigurnost, migrantska kriza, konflikt u Ukrajini, ali i drugim dijelovima Europe, kao i novonastalo zao travanje odnosa poslije obaranja ruskog zrakoplova iznad granice Turske i Sirije.

Skup je bio prilika za održavanje više bilateralnih susreta, a najveću pozornost domaćih, ali i svjetskih medija, svakako je privukao sastanak šefova diplomacije Rusije i SAD, ali i bilaterala ruskog ministra Sergeja Lavrova s ​​kolegom iz Turske Mevlutom Cavusoglu, to je bio prvi susret predstavnika dvije države nakon incidenta.

Također, skup je bio i prilika za veliki broj bilateralnih susreta srpska rukovodstva s dužnosnicima koji su sudjelovali na skupu.

 Tako je premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerijem, šefom ruske diplomacije Lavrovom, visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini, glavnim tajnikom OESS Lambertom Zanijerom, glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom, šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

 Također, susreo se s ministrima vanjskih poslova Austrije, Norveške, Turske i Japana – Sebastianom Kurtzom, Bergeonom Brendeom, Mevlutom Cavusoglu i Jodjijem Mutom.

 I predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se ministrima vanjskih poslova Rusije i Kazahstana, Sergejem Lavrovom i Jarlanom Idirisovom.

 Skup je pratilo 500 akreditiranih novinara, fotoreportera i snimatelja, jake mjere sigurnosti, a građani Beograda ponosni su to se u glavnom gradu održava sastanak OESS i to je Srbija ponovno, nakon mnogo godina, okupila šefove diplomatija iz cijelog svijeta.

 Trafika|Ba