BBC: Najviša stopa nezaposlenosti mladih na svijetu u BiH

Britanski BBC je objavio analizu u kojoj se na početku osvrće na izrazito kompliciranu administraciju u BiH.
“Ukoliko zatražite sastanak s predsjednikom BiH dobit ćete elegantan odgovor: kojeg od tri”, piše BBC i navodi da je tako kompliciran sustav ustanovljen Daytonskim mirovnim sporazumom kojim je okončan rat, a koji je trebao izbalansira ambicije i želje etničkih skupina, prenosi RTS.

Ipak, zbog sporazuma zemlja tapka u mjestu, ocjenjuje BBC i navodi da prosječna mjesečna plaća u BiH iznosi 400 eura. Oni rijetki koji imaju posao su sretni, navodi se u tekstu i dodaje da BiH ima najvišu stopu nezaposlenosti mladih na svijetu, gdje šest od deset osoba ne može naći posao.

Ipak, sve etničke skupine su jedinstvene u jednom – krive političare. Optuženi su za nepotizam, korupciju i lošu privatizaciju, a primaju plaće četiri puta veće od prosječne, ocjenjuje BBC.

U međuvremenu, navodi se u tekstu, nepohodno je donijeti važne odluke koje se tiču gospodarstva, zdravstvenog sustava, čak i izvoda iz matične knjige rođenih, jer se etnički politički lideri u BiH rijetko dogovore oko nečega.

“Svaka od strana mogla bi iskoristiti promjene ‘Dejtona’ ostvariti ratne ciljeve i ja sam protiv toga. Srbi bi pokušali dobiti neovisnu Republiku Srpsku, Bošnjaci žele jedinstvenu vladu, jednog predsjednika i parlament, a Hrvati bi željeli treći entitet. Tada bismo bili izgubljeni “, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za BBC.
Masovni prosvjedi i neredi u veljači 2014. pokazali su koliki je razina nezadovoljstva, a upućeni su i pozivi međunarodnim igračima da interveniraju.

Tu mogućnost ima visoki predstavnik, navodi BBC i podsjeća da kada je Paddy Ashdown bio na dužnosti, smijenio je na desetine dužnosnika i postao je poznat kao ban od Bosne.

Aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko odlučio je da se ne miješa, ali i poručio da bi to u budućnosti moglo promijeniti, navodi BBC.

Britanska medijska kuća podsjeća i da su prosvjednici prosvjedovali ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu svakodnevno držeći baner kojim pozivaju EU da napravi korak i pomogne.

Ranije je EU inzistirala na promjeni ustava. Ipak, sada je EU fokusirana na životne probleme građana, a ti problemi su gorući, piše BBC i ocjenjuje da bi BiH bila na korak do EU ukoliko bi ispunila uvjete i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali, kako se ističe, to koče isti političari koji su na vlasti već 20 godina.

 

Trafika|Ba|RTS