Banja Luka: Uništeno oko 2.500 komada malog oružja

U livnici metala Jelšingrad u Banjaluci jučer je uništeno oko 2.500 komada malog oružja i lakog naoružanja te pripadajuće dijelove za to naoružanje koje je prikupilo deset policijskih agencija iz BiH.

Akciju uništavanja oružja organizovali su Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) i u saradnji sa Centrom za kontolu malog oružja i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

Ermin Pešto, koordinator za malo i lako oružje u BiH i pomoćnik ministra sigurnosti za graničnu i opštu sigurnost istakao je da je u pitanju oružje koje su agencije prikupile u svojim akcijama, oružje kojesu građani predali i oružje koje je bilo u vlasništvu policijskih agencija u BiH.

“Tokom prošle godine i zaključno sa ovom akcijom uništili smo ukupno 13.000 komada malog i lakog oružja i njegovih komponenti”, rekao je Pešto.

Istakao je da će ovakve akcije biti planirane i ubuduće, a da je poruka građanima da ne drže u svom posjedu nezakonito oružje, da ga predaju nadležnim, te kriminalnim grupama da će policijske agencije u BiH poduzeti sve mjere kako bi sankcionisali nezakonit posjed.

Richard Wood, viši savjetnik i šef Odjeljenja za vladavinu prava delegacije Evropske unije u BiH rekao je da je ovo prvo masovno uništenje oružja organizovano u ovoj godini.

“EU iznimno cijeni ove napore bh. vlasti pogotovo agencija za provođenje zakona koje zajedno rade. Posebno smo zadovoljni profesionalnom podrškom SEESAC”, kazao je Wood.

On je istakao da su u 2017. godini bh.vlasti prikupile i uništile 10.800 komada oružja, ali da statistike pokazuju da postoji još mnogo količina oružja koje se trebaju naredne godine uništiti.

“EU će nastaviti da podržava kampanje s ciljem smanjenja broja dostupnog nezakonitog oružja, harmonizaciju zakona koji kontrolišu posjedovanje oružja i nastaviće da podržava potrebu za strožijim sankcijama za one kod kojih bude pronađeno nezakonito oružje”, rekao je Wood.

Naveo je da ohrabruju sve koji su u posjedu oružja da ga predaju vlastima kako bi moglo biti uništeno jer je svima cilj izgradnja sigurnije BiH.

Slobodan Tadić, šef sektora za sigurnost i pravdu unutar UNDP BiH apelovao je na građane “da uoči novogodišnjih praznika pokušaju da se suzdrže od takozvanog slavljeničkog pucanja i da pokušamo da imidž koji BiH ima o korištenju oružja svedemo u razumne tokove”.

(Anadolu Agency)