BANJA LUKA: Prekid glasanja zbog fotografisanja glasačkog listića, intervenisala policija

Sigurnosna situacija na području Republike Srpske je dobra i do sada nema registrovanih krivičnih djela ili prekršaja kao i drugih događaja koji bi ometali izborni proces, saopćila je glasnogovornica entitetske policije Mirna Šoja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavijestilo je Centralnu izbornu komisiju BiH o nekoliko događaja.

U 14.55 sati u Policijsku stanicu Banja Luka – Obilićevo prijavljeno je da je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ primijećeno da jedna žena fotografiše glasački listić.

Predsjednik Biračkog odbora oduzeo joj je listić te ga poništio, nakon čega je na lice mjesta došao njen suprug, gdje je došlo do prepirke između supruga i predsjednika Biračkog odbora, a potom i fizičkog kontakta bez nanošenja povreda.

U 13 sati Policijskoj stanici Banja Luka – Lazarevo član Biračkog odbora je prijavio da je na biračko mjesto u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ došao nepoznati muškarac koji nosi majicu s natpisom jedne stranke u RS.

Policija je utvrdila da se radi o duševno bolesnoj osobi i on je udaljen s lica mjesta. Prijavljeni događaj nema elemenata krivičnog djela ni prekršaja.

U 14 sati u Policijsku stanicu Banja Luka – Lazarevo prijavljeno je da je na biračkom mjestu Rakovačke bare došlo do prekida glasanja u trajanju od 20 minuta zbog fotografisanja izbornog listića.

Do dolaska patrole policije ženska osoba koja je fotografisala listić je udaljena s glasačkog mjesta i glasanje je nastavljeno.

U 13.05 sati u Policijskoj stanici Rogatica građanin je prijavio da se na području te općine nepoznata osoba, predstavljajući se kao aktivist jedne političke stranke, po stambenim objektima, stanovništvu nudi po 50 KM kako bi glasali za kandidate te stranke na općim izborima. Operativni rad po prijavi i provjeri navoda je u toku.

Oko 9.00 sati na biračkom mjestu Kiseljak – Banja Vrućica, općina Teslić, zabilježeno je da je glasački odbor greškom dao dva istovjetna glasačka listića građaninu, koji je nakon glasanja iznio jedan neupotrebljen glasački listić iz prostorija izbornog mjesta i pocijepao ga.

Biračko mjesto je bilo zatvoreno u periodu od 09.15 do 09.52 sati. O navedenom događaju obaviješteno je nadležno tužilaštvo, kao i Centralna izborna komisija BiH. Događaj nema obilježje krivičnog djela ili prekršaja.

U RS-u stanje na terenu i aktivnosti policije prati štab MUP-a RS „Izbori 2014“ koji je zadužen za nesmetano i sigurno odvijanje svih planskih aktivnosti u predizbornom, izbornom i postizbornom periodu.

Zbog održavanja općih izbora u zemlji, sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a RS rade i danas od 7 do 19 sati.

 

Trafika|Ba